Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Karczek korzenny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 966256" data-attributes="member: 10341"><p>[ATTACH=full]51712[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi ze świątecznego wydania &quot;Pani domu poleca&quot;. Wybrałam akurat to danie, ponieważ lubię karkówkę, a ta jest szczególnie dobrze przyprawiona, co nadaje jej doskonałego smaku. Przekonałam się jeszcze i o tym, że pieprz czerwony nie jest piekący, a ma nawet odrobinę słodkiego smaku.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,5 kg karkówki wieprzowej</p><p>po 4 - 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego</p><p>2 listki laurowe</p><p>4 gożdziki</p><p>pół łyżeczki ziaren gorczycy</p><p>pół łyżeczki cynamonu</p><p>pół łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (w sumie wzięłam całą łyżeczkę)</p><p>pół łyżeczki czosnku granulowanego</p><p>cukier, sól, pieprz</p><p>olej</p><p>łyżka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>Mięso płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym recznikiem. Do możdzierza wkładamy jałowiec, ziele angielskie, pokruszone listki laurowe, gorczycę oraz połowę ziarenek czerwonego pieprzu. Wszystko razem tłuczemy, mieszamy z cynamonem oraz granulowanym czosnkiem. </p><p>Karkówkę nacieramy ze wszystkich stron solą, cukrem i skąpo pieprzem mielonym. Oprószamy mieszanką korzenną z możdzierza, przykrywamy i odstawiamy co najmniej na dobę do lodowki.</p><p>Następnie przekładamy mięso do brytfanki, skrapiamy olejem i wsuwamy brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy mięso dalsze 70 minut. W moim przypadku było to za mało i po próbie szpikulcem, zdecydowałam się na pieczenie dalszych 15 minut. W trakcie pieczenia mięso polewałam małymi porcjami gorącej wody oraz wytwarzającym się sosem.</p><p>Gotową karkówkę posypujemy pozostałym czerwonym pieprzem. Wywar przecedzamy do rondla, mocno podgrzewamy i podprawiamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Miszając, sos zagotowujemy. </p><p>Tak przygotowany karczek możemy podawać na ciepło i na zimno, jako wędlinę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 966256, member: 10341"] [ATTACH=full]51712[/ATTACH] Przepis pochodzi ze świątecznego wydania "Pani domu poleca". Wybrałam akurat to danie, ponieważ lubię karkówkę, a ta jest szczególnie dobrze przyprawiona, co nadaje jej doskonałego smaku. Przekonałam się jeszcze i o tym, że pieprz czerwony nie jest piekący, a ma nawet odrobinę słodkiego smaku. [B]Składniki [/B]1,5 kg karkówki wieprzowej po 4 - 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 gożdziki pół łyżeczki ziaren gorczycy pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (w sumie wzięłam całą łyżeczkę) pół łyżeczki czosnku granulowanego cukier, sól, pieprz olej łyżka mąki ziemniaczanej Mięso płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym recznikiem. Do możdzierza wkładamy jałowiec, ziele angielskie, pokruszone listki laurowe, gorczycę oraz połowę ziarenek czerwonego pieprzu. Wszystko razem tłuczemy, mieszamy z cynamonem oraz granulowanym czosnkiem. Karkówkę nacieramy ze wszystkich stron solą, cukrem i skąpo pieprzem mielonym. Oprószamy mieszanką korzenną z możdzierza, przykrywamy i odstawiamy co najmniej na dobę do lodowki. Następnie przekładamy mięso do brytfanki, skrapiamy olejem i wsuwamy brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy mięso dalsze 70 minut. W moim przypadku było to za mało i po próbie szpikulcem, zdecydowałam się na pieczenie dalszych 15 minut. W trakcie pieczenia mięso polewałam małymi porcjami gorącej wody oraz wytwarzającym się sosem. Gotową karkówkę posypujemy pozostałym czerwonym pieprzem. Wywar przecedzamy do rondla, mocno podgrzewamy i podprawiamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Miszając, sos zagotowujemy. Tak przygotowany karczek możemy podawać na ciepło i na zimno, jako wędlinę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Karczek korzenny*
Top
Bottom