- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Na 25 sztuk
Zaczynamu dzien wczesniej robiac ryzowy pudding czy cos w tym stylu:
200ml wody
200ml ryzu
1l mleka (tlustego - okolo 3%)
sol do smaku - ja dalam 1,5 lyzeczki
1. Zagotowac wode
2. Dodac ryz i gotowac 2-3 min tak ze ryz w wiekszosci wchlonie wode
3. Wlac pelnotluste mleko i gotowac na bardzo malym ogniu okolo 40 min bardzo czesto mieszajac
4. Dodac sol, odstawic w chlodne miejsce na noc
Nastepnego dnia przygotowac ciasto:
200ml wody
2 lyzeczki soli
100 ml maki pszennej
450 ml maki zytniej
roztopione maslo
1. Ciasto wyrobic, zagniesc (prawdopodobnie trzeba bedzie dodac jeszcze troche maki), zrolowac w walek i pociac na 25 czesci. Ciasto szybko wysycha wiec nalezy kawalki nakryc sciereczka

2. Kazda czesc rozwalkowac na owalny ksztalt (mozna uzyc maszynki do makaronu) bardzo cieniutko. Czesto podsypywac maka bo ciasto nieco sie lepi.
3. Na srodek owalu wylozyc ryz (zostawiajac ok 0,5cm wolnego) i zawijac brzegi wgniatajac je paznokciami - najlatwiej jest zaczac od srodka

4. Piec w 280-300C przez 10-15 min (tak zeby zbrazowialy - jak pojawia sie brazowe plamki nalezy wyjac) po 5 min na chwileczke uchylic piekarnik zeby wilgoc ucieka
5. Gorace nalezy posmarowac roztopionym maslem i zawinac w papier sniadaniowy - ma to na celu wchloniecie masla przez te pierozki.
Mozna je mrozic
Podawac lekko podgrzane - tradycyjnie z pasta jajeczna, ale ja je po prostu uzywam zamiast chleba na kanapki

SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: