PRZEPIS NA KARKÓWKĘ LUB SCHAB po Łęczycku
Przepis ten jest na 100% sprawdzony i nie ma możliwości aby coś nie wyszło
. Można w ciemno robić tę potrawę dla gości, jeszcze się nie spotkałem z osobą której nie smakowała
. Zaletą tego przepisu jest to, że można go zrobić nawet dla 2 osób, nie potrzeba robić całej brytfanny, również zetawienie takich dodatków jak suszona śliwka, cebula, pieczarka, czosnek, itp. zapewnia wspaniały bukiet smaków. Ser który "zamyka" potrawę z zewnątrz ma za zadanie utrzymać wilgotność mięsa i pozostałych składników podczas pieczenia, natomiast majonez zabezpiecza ser przed wyschnięciem i przypaleniem. Powstała "skórka" z żółtego sera ma być lekko chrupiąca. Przepis ten kilka lat temu dostałem od znajomych więc nie wiem kto jest autorem, oczywiście istnieje zapewne wiele modyfikacji w/w przepisu.
Składniki:
70 dkg. karkówki lub schabu bez kości
6 pieczarek średniej wielkości
1 cebula średniej wielkości
25 dkg. żołtego sera ( dowolny gatunek)
6 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
majonez , keczup ( najlepiej pikantny )
przyprawy ( według uznania)
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1cm. Tak pokrojone plastry natrzeć z dwóch stron ziołami, posypać wegettą, posolić i popieprzyć a następnie nasmarować (też z dwóch stron) pikantnym keczupem i położyć w brytfannie. Brytfannę oczywiście nasmarować wcześniej olejem do pieczenia (około 1łyżki). Na tak położone plastry karkówki położyć pokrojone w cienkie paski suszone śliwki a następnie posypać granulowanym czosnkiem. Na to położyć plastry cebuli. Plastry cebuli posypać wegettą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki posypać wegettą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać wegettą i posmarować majonezem. Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika (170 – 200 stopni) na około 40 -60 minut (do miękkości). Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos.
UWAGI :
1)Do nacierania mięsa można stosować taką mieszaninę ziół :
estragon + tymianek + cząber + majeranek. Dobrze jest też zmielić kilka liści laurowych ( na proszek) i dodać do tych ziół. Można też położyć kawałek liścia laurowego luzem. Można też zastosować inny zestaw ziół według uznania.
2)Na każdy plaster karkówki ( wielkości dłoni) – dawać około 2 łyżeczki pikantnego keczupu na każdą ze stron !
3)Śliwek suszonych nie trzeba wcześniej moczyć. Paski powinny być szerokości około 0,5 centymetra. Na jeden plaster karkówki powinno przypaść pół suszonej pokrojonej w paski śliwki. Najlepiej niekalifornijskie.
4)Zamiast granulowanego czosnku można dać świeży czosnek drobno posiekany lub zmiażdżony. Na plaster karkówki dawać około 1/3 -1/4 ząbka małego czosnku, nie więcej.
5)Plastry pieczarek, cebuli i żółtego sera powinny mieć grubość zapałki (około 2mm).
6)Na każdy plaster karkówki pokrytej żółtym serem dawać 2-3 łyżeczki majonezu.
Pozdrawiam
k3nski
Przepis ten jest na 100% sprawdzony i nie ma możliwości aby coś nie wyszło


Składniki:
70 dkg. karkówki lub schabu bez kości
6 pieczarek średniej wielkości
1 cebula średniej wielkości
25 dkg. żołtego sera ( dowolny gatunek)
6 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
majonez , keczup ( najlepiej pikantny )
przyprawy ( według uznania)
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1cm. Tak pokrojone plastry natrzeć z dwóch stron ziołami, posypać wegettą, posolić i popieprzyć a następnie nasmarować (też z dwóch stron) pikantnym keczupem i położyć w brytfannie. Brytfannę oczywiście nasmarować wcześniej olejem do pieczenia (około 1łyżki). Na tak położone plastry karkówki położyć pokrojone w cienkie paski suszone śliwki a następnie posypać granulowanym czosnkiem. Na to położyć plastry cebuli. Plastry cebuli posypać wegettą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki posypać wegettą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać wegettą i posmarować majonezem. Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika (170 – 200 stopni) na około 40 -60 minut (do miękkości). Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos.
UWAGI :
1)Do nacierania mięsa można stosować taką mieszaninę ziół :
estragon + tymianek + cząber + majeranek. Dobrze jest też zmielić kilka liści laurowych ( na proszek) i dodać do tych ziół. Można też położyć kawałek liścia laurowego luzem. Można też zastosować inny zestaw ziół według uznania.
2)Na każdy plaster karkówki ( wielkości dłoni) – dawać około 2 łyżeczki pikantnego keczupu na każdą ze stron !
3)Śliwek suszonych nie trzeba wcześniej moczyć. Paski powinny być szerokości około 0,5 centymetra. Na jeden plaster karkówki powinno przypaść pół suszonej pokrojonej w paski śliwki. Najlepiej niekalifornijskie.
4)Zamiast granulowanego czosnku można dać świeży czosnek drobno posiekany lub zmiażdżony. Na plaster karkówki dawać około 1/3 -1/4 ząbka małego czosnku, nie więcej.
5)Plastry pieczarek, cebuli i żółtego sera powinny mieć grubość zapałki (około 2mm).
6)Na każdy plaster karkówki pokrytej żółtym serem dawać 2-3 łyżeczki majonezu.
Pozdrawiam
k3nski
Ostatnią edycję dokonał moderator: