Przepis pochodzi z bawarskiej książki kucharskiej pt. "Hopfazupfasalat und Obatatzter" autorstwa Ernsta Krammer-Keck. Tłumaczenie na polski moje
Danie dla 4 osób:
1000 g karkówki
1000 g kartofli
2 marchewki (daję więcej)
1 cebula
wywar:
ok. 1/2l bulionu
ocet, sól, cukier
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
1 listek laurowy
Mięso posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić z mięsem. Surowe kartofle i marchew pokroić w plastry i dodać do mięsa.
Wywar doprawić, żeby był słodko-kwaśny i podlać mięso tak, żeby kartofle były zakryte.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C ok. 120 min.
Karkówka rozpływa się w ustach i jest przepyszna

Danie dla 4 osób:
1000 g karkówki
1000 g kartofli
2 marchewki (daję więcej)
1 cebula
wywar:
ok. 1/2l bulionu
ocet, sól, cukier
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
1 listek laurowy
Mięso posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić z mięsem. Surowe kartofle i marchew pokroić w plastry i dodać do mięsa.
Wywar doprawić, żeby był słodko-kwaśny i podlać mięso tak, żeby kartofle były zakryte.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C ok. 120 min.
Karkówka rozpływa się w ustach i jest przepyszna