Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Karkówka w marynacie cytrynowej*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 92363" data-attributes="member: 104"><p>ładny kawałek karkówki (taki 1,5-2 kg)</p><p>4 cytryny</p><p>kieliszek wytrawnej białego wina (około 100ml)</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>1 cebula średniej wielkości</p><p>2 żabki czosnku</p><p>ziele angielskie</p><p>1/2 łyżeczki tymianku</p><p>1/2 łyżeczki cząbru</p><p>1/2 łyżeczki rozmarynu</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>Zioła mogą być świeże, jeżeli ktoś ma.</p><p></p><p>Z 3 cytryn wyciskam sok i łączę go z winem i przegotowaną wodą, tak zeby w sumie była jedna szklanka, dodaję zioła, pokrojona drobno cebolke i czosnek. Mięsko obwiązuję nitką (no dobra robi to mój M bo mi mięsko gdzieś zawsze z ra umyka). Mięsko wędruje do miski zalewam go marynata i co jakis czas obracam w tej marynacie z jednego boczku na drugi. Stoi ono sobie w lodówce 1-2 dni. Potem wyciągam je i obsmażam na masełku, układam takie podsmażone w naczyniu żaroodpornym i piekę około 2 godzin (1 godzinę na każdy kilogram) cały czas podlewając marynatą, a gdy już sie upiecze do sosu mozna dodac właśnie pokrojoną czwartą cytrynkę</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 92363, member: 104"] ładny kawałek karkówki (taki 1,5-2 kg) 4 cytryny kieliszek wytrawnej białego wina (około 100ml) sól pieprz 1 cebula średniej wielkości 2 żabki czosnku ziele angielskie 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżki masła Zioła mogą być świeże, jeżeli ktoś ma. Z 3 cytryn wyciskam sok i łączę go z winem i przegotowaną wodą, tak zeby w sumie była jedna szklanka, dodaję zioła, pokrojona drobno cebolke i czosnek. Mięsko obwiązuję nitką (no dobra robi to mój M bo mi mięsko gdzieś zawsze z ra umyka). Mięsko wędruje do miski zalewam go marynata i co jakis czas obracam w tej marynacie z jednego boczku na drugi. Stoi ono sobie w lodówce 1-2 dni. Potem wyciągam je i obsmażam na masełku, układam takie podsmażone w naczyniu żaroodpornym i piekę około 2 godzin (1 godzinę na każdy kilogram) cały czas podlewając marynatą, a gdy już sie upiecze do sosu mozna dodac właśnie pokrojoną czwartą cytrynkę [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Karkówka w marynacie cytrynowej*
Top
Bottom