- Cze 28, 2006
- 5,627
- 0
- 0
1 kg karkówki
I ilość wg uznania:
pieczarki
papryka (najlepiej z każdego koloru po jednej)
cebula
czosnek
keczup (ewentualnie koncentrat pomidorowy)
Karkówkę pokroić na kotlety ( z kg powinno być ich ok 8-9), posmarować oliwą i przyprawić (ja używam przyprawy do grilla, ale można dać to, co kto lubi), zostawić w takiej marynacie na kilka godzin (najlepiej na noc). Pokroić pieczarki i paprykę w większe kawałki, cebulę w talarki, a czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę polaną keczupem, pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek, znów karkówka itd. Warzywa mają być warstwą wierzchnia. Całość zapiekamy w tem 220 C przez ok 2 godz., Tak, aby mięso było miękkie.
Z keczupu i warzyw (puszczą soki) wyjdzie pyszny sosik.
Tak wygląda po upieczeniu:
A tak na talerzu z pieczonymi ziemniakami i surówką:

I ilość wg uznania:
pieczarki
papryka (najlepiej z każdego koloru po jednej)
cebula
czosnek
keczup (ewentualnie koncentrat pomidorowy)
Karkówkę pokroić na kotlety ( z kg powinno być ich ok 8-9), posmarować oliwą i przyprawić (ja używam przyprawy do grilla, ale można dać to, co kto lubi), zostawić w takiej marynacie na kilka godzin (najlepiej na noc). Pokroić pieczarki i paprykę w większe kawałki, cebulę w talarki, a czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę polaną keczupem, pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek, znów karkówka itd. Warzywa mają być warstwą wierzchnia. Całość zapiekamy w tem 220 C przez ok 2 godz., Tak, aby mięso było miękkie.
Z keczupu i warzyw (puszczą soki) wyjdzie pyszny sosik.
Tak wygląda po upieczeniu:


A tak na talerzu z pieczonymi ziemniakami i surówką:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: