Karkówka
duszona w winie z suszonymi śliwkami
1 kg karkówki wieprzowej
1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
1/2 szklanki zimnej wody
5 ząbków czosnku
5 dkg suszonych śliwek
przyprawy:
sól
pieprz kolorowy mielony
olej do smażenia
Karkówkę kroimy w plastry.
Nacieramy czosnkiem i przyprawami.
Odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.
Obsmażamy mięso z każdej strony na złotawy kolor.
Do smażącego się mięsa dolewamy wino, wodę oraz dodajemy śliwki pokrojone w drobną kostkę - dusimy na wolnym ogniu.
W miarę wyparowywania wina i wody uzupełniamy ich brak podlewając to wszystko wodą.
Gdy mięso jest już miękkie możemy odrobinę zagęścić sos mąką. Jednak nie jest to konieczne.
Polecam życząc
duszona w winie z suszonymi śliwkami
1 kg karkówki wieprzowej
1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
1/2 szklanki zimnej wody
5 ząbków czosnku
5 dkg suszonych śliwek
przyprawy:
sól
pieprz kolorowy mielony
olej do smażenia
Karkówkę kroimy w plastry.
Nacieramy czosnkiem i przyprawami.
Odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.
Obsmażamy mięso z każdej strony na złotawy kolor.
Do smażącego się mięsa dolewamy wino, wodę oraz dodajemy śliwki pokrojone w drobną kostkę - dusimy na wolnym ogniu.
W miarę wyparowywania wina i wody uzupełniamy ich brak podlewając to wszystko wodą.
Gdy mięso jest już miękkie możemy odrobinę zagęścić sos mąką. Jednak nie jest to konieczne.
Polecam życząc

Ostatnią edycję dokonał moderator: