Robię je na dwa sposoby. Raz używam jako dodatek do mięs, a innym razem po dołożeniu sera, jako sałatkę. Ale do rzeczy. Przepis wypatrzyłam w Bibliotece Poradnika Domowego.
Składniki
0,5 kg małych buraków
łyżka oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
kilka listków sałaty
sól, pieprz
dodatki do sałatki
garść rukoli
sałata
15 dkg sera koziego
sól, pieprz
Buraki myjemy i gotujemy, podobno najlepiej na parze. Ja gotowałam w wodzie. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny. Kiedy cukier się rozpuści, wkładamy buraczki. Mieszamy dokładnie, aby pokryły się octowo-cukrową glazurą. Doprawiamy soląi pieprzem. Układamy na listkach sałaty i podajemy na przykład do mięs.
W wersji sałatkowej ułożone na liściach sałaty buraczki pokrywamy umytą i osuszoną rukolą oraz posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem.
Składniki
0,5 kg małych buraków
łyżka oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
kilka listków sałaty
sól, pieprz
dodatki do sałatki
garść rukoli
sałata
15 dkg sera koziego
sól, pieprz
Buraki myjemy i gotujemy, podobno najlepiej na parze. Ja gotowałam w wodzie. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny. Kiedy cukier się rozpuści, wkładamy buraczki. Mieszamy dokładnie, aby pokryły się octowo-cukrową glazurą. Doprawiamy soląi pieprzem. Układamy na listkach sałaty i podajemy na przykład do mięs.
W wersji sałatkowej ułożone na liściach sałaty buraczki pokrywamy umytą i osuszoną rukolą oraz posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: