Karmelizowane buraczki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię je na dwa sposoby. Raz używam jako dodatek do mięs, a innym razem po dołożeniu sera, jako sałatkę. Ale do rzeczy. Przepis wypatrzyłam w Bibliotece Poradnika Domowego.
Składniki
0,5 kg małych buraków
łyżka oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
kilka listków sałaty
sól, pieprz

dodatki do sałatki
garść rukoli
sałata
15 dkg sera koziego
sól, pieprz

Buraki myjemy i gotujemy, podobno najlepiej na parze. Ja gotowałam w wodzie. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny. Kiedy cukier się rozpuści, wkładamy buraczki. Mieszamy dokładnie, aby pokryły się octowo-cukrową glazurą. Doprawiamy soląi pieprzem. Układamy na listkach sałaty i podajemy na przykład do mięs.
W wersji sałatkowej ułożone na liściach sałaty buraczki pokrywamy umytą i osuszoną rukolą oraz posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No i git. Ale w braku malutkich mogą chyba być pokrojone?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy