- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Karmelizowane figi
6 fig
2 gałązki rozmarynu obrane z igiełek
puder cukier
5 łyżek cukru
70 g masła
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
1.Nadziewamy figi na gałązki rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem balsamicznym.
2.W patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło a następnie pozostały ocet balsamiczny i wodę. Wkładamy figi i polewamy je karmelem.
3.Patelnię wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp 190 stopni. Po wyciągnięciu z pieca polewamy jeszcze raz karmelem.
Ps1. Na ciepło wspaniale pasują do lodów lub np serka ricotta. Na zimno figi można potraktować jak konfiturę .

6 fig
2 gałązki rozmarynu obrane z igiełek
puder cukier
5 łyżek cukru
70 g masła
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
1.Nadziewamy figi na gałązki rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem balsamicznym.
2.W patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło a następnie pozostały ocet balsamiczny i wodę. Wkładamy figi i polewamy je karmelem.
3.Patelnię wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp 190 stopni. Po wyciągnięciu z pieca polewamy jeszcze raz karmelem.
Ps1. Na ciepło wspaniale pasują do lodów lub np serka ricotta. Na zimno figi można potraktować jak konfiturę .