Karmelizowane figi

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Karmelizowane figi

Karmelizowane_figi.JPG

6 fig
2 gałązki rozmarynu obrane z igiełek
puder cukier
5 łyżek cukru
70 g masła
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody

1.Nadziewamy figi na gałązki rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem balsamicznym.
2.W patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło a następnie pozostały ocet balsamiczny i wodę. Wkładamy figi i polewamy je karmelem.
3.Patelnię wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp 190 stopni. Po wyciągnięciu z pieca polewamy jeszcze raz karmelem.

Ps1. Na ciepło wspaniale pasują do lodów lub np serka ricotta. Na zimno figi można potraktować jak konfiturę .
 

Załączniki

  • Karmelizowane_figi.JPG
    Karmelizowane_figi.JPG
    238.7 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,582
113
Robiłam w tamtym roku, pyszne. Dziś mnie skusiła S. Dahl swoim przepisem na grillowane figi z miodem tymiankowym i ricottą, ale mi nie podeszły - za słodkie i za mdłe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy