Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Karmelowa duszona kapusta z kiełbasą lub bez ;)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1230624" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z któregoś numeru broszurki Moje gotowanie wydawanej w latach 2000, jak znajdę, to dopiszę dokładnie z którego. Być może różni się też od tego co poniżej napiszę, ale na pewno nieznacznie. </p><p></p><p><u>Składniki na 4-6 porcji:</u></p><p></p><p>- 1 kg kiszonej kapusty przesiekanej lekko</p><p>- duża cebula pokrojona w kostkę</p><p>- 1 pętko (ok. 200-300 g) kiełbasy suchej (np. myśliwska lub podobna, może też być tzw. pieczona) </p><p>- ok. 1/4 - 1/2 szklanki cukru (zależnie od tego jak kwaśna jest kapusta)</p><p>- 10-20 ziaren jałowca rozgniecionych lekko</p><p>- olej do smażenia</p><p>- pieprz do smaku</p><p></p><p>W dużym garnku podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę pokrojoną w paski lub kostkę, smażyć aż się lekko zarumieni. Wsypać cukier i smazyć mieszając, aż cukier ściemnieje i zacznie pachnieć karmelem - nie smażyć za długo, bo danie będzie gorzkawe. Dodać kapustę wraz z ewentualnym sokiem, podlać lekko wrzątkiem, dodać jałowiec, pieprz do smaku, nakryć pokrywką i dusić ok. 1 godziny, lub aż kapusta zmięknie, a smaki się połączą (można dodać jeszcze trochę cukru jeśli kapusta jest zbyt kwaśna). Można też zrobić ją wcześniej i parę razy odgrzewać, podobnie jak postępuje się z bigosem.</p><p></p><p>Kapusta ta ma bardzo zdecydowany smak słodko kwaśny i nie należy jej przepłukiwać przed duszeniem, nawet jeśli jest bardzo kwaśna - cukier zrównoważy tę kwaśność. Można zrezygnować z kiełbasy ale lepsza jest z jej dodatkiem. Lepiej dodać na początku mniej jałowca, bo ma bardzo specyficzny i dość wyraźny aromat, a zawsze można dodać jeszcze w trakcie duszenia, ja dodaję ok. 16 ziaren. Najlepsza IMO do tego dania jest kapusta w puszce z Lidla, ta z dodatkiem białego wina: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15103&st=3040&p=912971&hl=kapust*&#entry912971" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry912971</a> ale nasza polska też będzie dobra.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1230624, member: 151"] Przepis pochodzi z któregoś numeru broszurki Moje gotowanie wydawanej w latach 2000, jak znajdę, to dopiszę dokładnie z którego. Być może różni się też od tego co poniżej napiszę, ale na pewno nieznacznie. [U]Składniki na 4-6 porcji:[/U] - 1 kg kiszonej kapusty przesiekanej lekko - duża cebula pokrojona w kostkę - 1 pętko (ok. 200-300 g) kiełbasy suchej (np. myśliwska lub podobna, może też być tzw. pieczona) - ok. 1/4 - 1/2 szklanki cukru (zależnie od tego jak kwaśna jest kapusta) - 10-20 ziaren jałowca rozgniecionych lekko - olej do smażenia - pieprz do smaku W dużym garnku podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę pokrojoną w paski lub kostkę, smażyć aż się lekko zarumieni. Wsypać cukier i smazyć mieszając, aż cukier ściemnieje i zacznie pachnieć karmelem - nie smażyć za długo, bo danie będzie gorzkawe. Dodać kapustę wraz z ewentualnym sokiem, podlać lekko wrzątkiem, dodać jałowiec, pieprz do smaku, nakryć pokrywką i dusić ok. 1 godziny, lub aż kapusta zmięknie, a smaki się połączą (można dodać jeszcze trochę cukru jeśli kapusta jest zbyt kwaśna). Można też zrobić ją wcześniej i parę razy odgrzewać, podobnie jak postępuje się z bigosem. Kapusta ta ma bardzo zdecydowany smak słodko kwaśny i nie należy jej przepłukiwać przed duszeniem, nawet jeśli jest bardzo kwaśna - cukier zrównoważy tę kwaśność. Można zrezygnować z kiełbasy ale lepsza jest z jej dodatkiem. Lepiej dodać na początku mniej jałowca, bo ma bardzo specyficzny i dość wyraźny aromat, a zawsze można dodać jeszcze w trakcie duszenia, ja dodaję ok. 16 ziaren. Najlepsza IMO do tego dania jest kapusta w puszce z Lidla, ta z dodatkiem białego wina: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15103&st=3040&p=912971&hl=kapust*&#entry912971"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry912971[/URL] ale nasza polska też będzie dobra. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Karmelowa duszona kapusta z kiełbasą lub bez ;)
Top
Bottom