- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepis pochodzi z australijskiego programu Master Chef, najlepsza panna cotta jaka kiedykolwiek zrobilam

60g cukru
1 laska wanilii, przekrojona na pol, ziarna wyskrobane
1/3 startego ziarna tonki (niekoniecznie)
250ml 30% smietanki
1 platek zelatyny (2g)
1. Cukier skarmelizowac na sucho razem z ziarnami i laska wanilii i tonka. Nieco ciemniejszy karmel nada bardzo delikatnej i pysznej goryczki (niestety latwo przedobrzyc i zrobic zbyt gorzkie).
2. W miedzyczasie podgrzac smietanke. Gdy karmel bedzie gotowy, zalac go smietanka - moze nieco sie skrystalizowac, ale zostawic na malym ogniu i mieszac az wszystko sie roztopi. Nasaczyc platek zelatyny w wodzie, gdzy zmieknie odsaczyc i dodac do smietanki. Wyjac laske wanilii, mozna przecedzic.
3. Przelac do szklanek, schlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki az stezeje.
SMACZNEGO