Karmelowa panna cotta

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
caramel_panna_cotta_2bloom.JPG

Przepis pochodzi z australijskiego programu Master Chef, najlepsza panna cotta jaka kiedykolwiek zrobilam
anbetung.gif


60g cukru
1 laska wanilii, przekrojona na pol, ziarna wyskrobane
1/3 startego ziarna tonki (niekoniecznie)
250ml 30% smietanki
1 platek zelatyny (2g)

1. Cukier skarmelizowac na sucho razem z ziarnami i laska wanilii i tonka. Nieco ciemniejszy karmel nada bardzo delikatnej i pysznej goryczki (niestety latwo przedobrzyc i zrobic zbyt gorzkie).

2. W miedzyczasie podgrzac smietanke. Gdy karmel bedzie gotowy, zalac go smietanka - moze nieco sie skrystalizowac, ale zostawic na malym ogniu i mieszac az wszystko sie roztopi. Nasaczyc platek zelatyny w wodzie, gdzy zmieknie odsaczyc i dodac do smietanki. Wyjac laske wanilii, mozna przecedzic.

3. Przelac do szklanek, schlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki az stezeje.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • caramel_panna_cotta_2bloom.JPG
    caramel_panna_cotta_2bloom.JPG
    38.3 KB · Wyświetleń: 3

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
ja dostalam jako prezent, nie wiem gdzie mozna takie kupic w Polsce, prawdopodobniej najlatwiej przez internet
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy