Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp duszony z warzywami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1032663" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Karp duszony z warzywami</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Grażyna Strumiłło - Miłosz &quot;Kuchnia gruzińska&quot; KAW 1990</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg karpia</p><p>3 cebule</p><p>2 marchwie</p><p>1 średniej wielkości pietruszka</p><p>1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (u mnie kilka łyżek domowej adżiki)</p><p>1/2 szklanki białego wytrawnego wina</p><p>2 łyżki masła lub margaryny</p><p>3 pomidory (u mnie bez skórki)</p><p>2 strąki papryki</p><p>kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku</p><p>sól, pieprz, szczypta cukru</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.</p><p>Marchew i pietruszkę utrzeć na tarce, cebulę pokrajać w talarki, pomidory w ćwiartki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki - w słomkę. </p><p>W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć, posolić, podlać szklanką wrzatku, poddusić. Włożyć porcje karpia, podlać winem, rozprowadzonym wodą ostrym sosem i dusić do miękkości. </p><p>Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać posiekaną pietruszką i koperkiem.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Warzywa pocięłam w julienne i udusiłam w maśle z oliwą. Pomidory obrałam ze skórki i odfiletowałam.</p><p>Po włożeniu dzwonek ryby potrawę powoli doprowadziłam do wrzenia i zdjęłam z ognia, zostawiając ją na kilkanaście minut pod przykryciem, by doszła, a potem zjadłam ze smakiem, choć nie należę do wielbicielek karpia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1032663, member: 1024"] [B]Karp duszony z warzywami[/B] Źródło przepisu - Grażyna Strumiłło - Miłosz "Kuchnia gruzińska" KAW 1990 [B]Składniki:[/B] 1 kg karpia 3 cebule 2 marchwie 1 średniej wielkości pietruszka 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (u mnie kilka łyżek domowej adżiki) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki masła lub margaryny 3 pomidory (u mnie bez skórki) 2 strąki papryki kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku sól, pieprz, szczypta cukru [B]Wykonanie:[/B] Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Marchew i pietruszkę utrzeć na tarce, cebulę pokrajać w talarki, pomidory w ćwiartki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki - w słomkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć, posolić, podlać szklanką wrzatku, poddusić. Włożyć porcje karpia, podlać winem, rozprowadzonym wodą ostrym sosem i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać posiekaną pietruszką i koperkiem. Moje uwagi: Warzywa pocięłam w julienne i udusiłam w maśle z oliwą. Pomidory obrałam ze skórki i odfiletowałam. Po włożeniu dzwonek ryby potrawę powoli doprowadziłam do wrzenia i zdjęłam z ognia, zostawiając ją na kilkanaście minut pod przykryciem, by doszła, a potem zjadłam ze smakiem, choć nie należę do wielbicielek karpia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp duszony z warzywami*
Top
Bottom