Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp faszerowany po żydowsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 793797" data-attributes="member: 90"><p>Preike, serio? pierwszy post i od razu moja ryba??? A Ty jesteś chłopcem czy dziewczynką-bo nie wiem jak się do Ciebie zwracać?</p><p></p><p>Rybę trzeba zalać galaretą na dzień przed Wigilią, żeby się dobrze zsiadała-w tym roku Wigilia przypada w środę, więc rybę będziemy robić we wtorek, w zw. z tym w poniedziałek wieczorem wyciągnę z zamrażarki wszystkie rzeczy-do rana się powinny rozmrozić.</p><p></p><p>Jeśli chodzi o galaretę, to polecam postępować tak jak w &quot;Kuchni Polskiej&quot;:</p><p>Ugotowany wywar z warzyw, łbów, ości i przypraw na którym gotowane były też krążki ryby z farszem należy przecedzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 1 szklance wywaru ( ilość żelatyny zależy od ilości i rodzaju użytych ryb, karpie mają dość sporo substancji kleistych i jeśli dużo łbów ugotujemy, można obejść się zupełnie bez żelatyny, ale ja jednak daję) Myślę, że najlepiej przyrządzić ją zgodnie z opisem na opakowaniu, no może dać trochę więcej płynu niż podano na opakowaniu.</p><p>Klarowanie-ja do tej ryby wolę galaretę nieklarowaną, chyba przez sentyment-mama nie klarowała nigdy. We wspomnianej &quot;kuchni Polskiej&quot; jest dobry opis:</p><p>Należy do przestudzonego wywaru rybnego dodać trochę octu (1-2 łyżki), lekko ubite białko i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem ubić rózgą albo po prostu energicznie wymieszać i podgrzewać stopniowo aż do zagotowania. Następnie odstawić-kiedy czysta galareta zacznie oddzielać się od szumowin przecedzić całość przez gęste sito, gazę czy jakieś płótno. I tyle. Ja nie jestem specjalistką w klarowaniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 793797, member: 90"] Preike, serio? pierwszy post i od razu moja ryba??? A Ty jesteś chłopcem czy dziewczynką-bo nie wiem jak się do Ciebie zwracać? Rybę trzeba zalać galaretą na dzień przed Wigilią, żeby się dobrze zsiadała-w tym roku Wigilia przypada w środę, więc rybę będziemy robić we wtorek, w zw. z tym w poniedziałek wieczorem wyciągnę z zamrażarki wszystkie rzeczy-do rana się powinny rozmrozić. Jeśli chodzi o galaretę, to polecam postępować tak jak w "Kuchni Polskiej": Ugotowany wywar z warzyw, łbów, ości i przypraw na którym gotowane były też krążki ryby z farszem należy przecedzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 1 szklance wywaru ( ilość żelatyny zależy od ilości i rodzaju użytych ryb, karpie mają dość sporo substancji kleistych i jeśli dużo łbów ugotujemy, można obejść się zupełnie bez żelatyny, ale ja jednak daję) Myślę, że najlepiej przyrządzić ją zgodnie z opisem na opakowaniu, no może dać trochę więcej płynu niż podano na opakowaniu. Klarowanie-ja do tej ryby wolę galaretę nieklarowaną, chyba przez sentyment-mama nie klarowała nigdy. We wspomnianej "kuchni Polskiej" jest dobry opis: Należy do przestudzonego wywaru rybnego dodać trochę octu (1-2 łyżki), lekko ubite białko i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem ubić rózgą albo po prostu energicznie wymieszać i podgrzewać stopniowo aż do zagotowania. Następnie odstawić-kiedy czysta galareta zacznie oddzielać się od szumowin przecedzić całość przez gęste sito, gazę czy jakieś płótno. I tyle. Ja nie jestem specjalistką w klarowaniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp faszerowany po żydowsku*
Bottom