Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp faszerowany w galarecie (yenulka)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39189" data-attributes="member: 36"><p>2 karpie (po 1 kg) </p><p>2 cebule </p><p>&frac12; selera </p><p>2 marchewki </p><p>sól, pieprz, ziele angielskie </p><p>2 czerstwe bułeczki </p><p>&frac34; szkl. Mleka </p><p>2 jajka </p><p>3 łyżki posiekanej natki </p><p>2 łyżki płatków migdałowych </p><p>sok z cytryny </p><p>2 czubate łyżki rodzynek </p><p>4 łyżeczki żelatyny </p><p></p><p>Rybę umyć, oskrobać, pokroić w dzwonka (nie rozcinać), włożyć w marynatę z jogurtu naturalnego na jakieś min. 4 godziny. </p><p>jedną cebulę , marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele, zagotować. Włożyć głowy i ogony , gotować około godzinki na wolnym ogniu. </p><p>Bułki namoczyć w mleku, osączyć, cebule obrać, pokroić, białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały i rodzynki, natkę, sól, pieprz, wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek i znowu wymieszać. </p><p>Dzwonka wypełnić farszem, ułożyć na jarzynach, gotować 30 min. na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl. wody. Rybę delikatnie wyjąć z wywaru, ułożyć na półmisku. </p><p>Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ozdobić rybę wg uznania (ja układam na liściach sałaty karbowanej, zielonej i czerwonej, przyozdabiam winogronami, i kawałkami cytrynki). Ścinającą się galaretą zalać rybę, odstawić na min. 2 godziny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39189, member: 36"] 2 karpie (po 1 kg) 2 cebule ½ selera 2 marchewki sól, pieprz, ziele angielskie 2 czerstwe bułeczki ¾ szkl. Mleka 2 jajka 3 łyżki posiekanej natki 2 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny 2 czubate łyżki rodzynek 4 łyżeczki żelatyny Rybę umyć, oskrobać, pokroić w dzwonka (nie rozcinać), włożyć w marynatę z jogurtu naturalnego na jakieś min. 4 godziny. jedną cebulę , marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele, zagotować. Włożyć głowy i ogony , gotować około godzinki na wolnym ogniu. Bułki namoczyć w mleku, osączyć, cebule obrać, pokroić, białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały i rodzynki, natkę, sól, pieprz, wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek i znowu wymieszać. Dzwonka wypełnić farszem, ułożyć na jarzynach, gotować 30 min. na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl. wody. Rybę delikatnie wyjąć z wywaru, ułożyć na półmisku. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ozdobić rybę wg uznania (ja układam na liściach sałaty karbowanej, zielonej i czerwonej, przyozdabiam winogronami, i kawałkami cytrynki). Ścinającą się galaretą zalać rybę, odstawić na min. 2 godziny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp faszerowany w galarecie (yenulka)*
Top
Bottom