Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp smażony z orzechami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 787351" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to bardzo interesujący, niebanalny i wykwintny sposób podania karpia, a przy tym prosty i łatwy w wykonaniu. Przepis, jak większość, pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Karp z orzechami spełnia wszystkie warunki dania wigilijnego.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>karp o wadze około 1,5 kg lub nieco więcej</p><p>sól, pieprz</p><p>trochę soku z cytryny</p><p>mąka do panierowania</p><p>masło do smażenia</p><p>spory kieliszek dobrego czerwonego wina</p><p>garść orzechów włoskich</p><p></p><p>Karpia sprawiamy i dzielimy na spore dzwonka. Ja, żeby nie mieć kłopotów z dosmażeniem karpia, dzielę każde dzwonko na pół, usuwając przy okazji ość grzbietową. Tak przygotowanego karpia solimy, skąpo pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Tak spreparowany karp powinien poleżeć w chłodnym miejscu jakieś 15 minut. Po tym czasie obtaczamy go w mące i kładziemy na rozpuszczone w patelni masło w chwili, kiedy zacznie ono &quot;prychać&quot;. Masła powinno być dość dużo, ogień niezbyt silny, by ryba łagodnie nabierała złotego koloru, a masło nie spaliło się.</p><p>Usmażonego karpia układamy na półmisku i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygł. Teraz szybko wlewamy do patelni wino i drewnianą łyżką odskrobujemy z dna patelni smakowity osad powstały podczas smażenie karpia. Pozwalamy sosowi &quot;mrugać&quot; na małym ogniu, nie dłużej niż dwie minuty. Wyjmujemy półmisek z piekarnika i gorącego karpia posypujemy suto niezbyt drobno posiekanymi orzechami i skrapiamy gęstym, wonnym sosem. Sosu będzie raczej mało, ale nie tyko ilość decyduje w tej kompozycji. Dla zwolenników karpi smażonych, pewne urozmaicenie smakowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 787351, member: 10341"] Jest to bardzo interesujący, niebanalny i wykwintny sposób podania karpia, a przy tym prosty i łatwy w wykonaniu. Przepis, jak większość, pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Karp z orzechami spełnia wszystkie warunki dania wigilijnego. [B]Składniki[/B] karp o wadze około 1,5 kg lub nieco więcej sól, pieprz trochę soku z cytryny mąka do panierowania masło do smażenia spory kieliszek dobrego czerwonego wina garść orzechów włoskich Karpia sprawiamy i dzielimy na spore dzwonka. Ja, żeby nie mieć kłopotów z dosmażeniem karpia, dzielę każde dzwonko na pół, usuwając przy okazji ość grzbietową. Tak przygotowanego karpia solimy, skąpo pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Tak spreparowany karp powinien poleżeć w chłodnym miejscu jakieś 15 minut. Po tym czasie obtaczamy go w mące i kładziemy na rozpuszczone w patelni masło w chwili, kiedy zacznie ono "prychać". Masła powinno być dość dużo, ogień niezbyt silny, by ryba łagodnie nabierała złotego koloru, a masło nie spaliło się. Usmażonego karpia układamy na półmisku i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygł. Teraz szybko wlewamy do patelni wino i drewnianą łyżką odskrobujemy z dna patelni smakowity osad powstały podczas smażenie karpia. Pozwalamy sosowi "mrugać" na małym ogniu, nie dłużej niż dwie minuty. Wyjmujemy półmisek z piekarnika i gorącego karpia posypujemy suto niezbyt drobno posiekanymi orzechami i skrapiamy gęstym, wonnym sosem. Sosu będzie raczej mało, ale nie tyko ilość decyduje w tej kompozycji. Dla zwolenników karpi smażonych, pewne urozmaicenie smakowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Karp smażony z orzechami*
Top
Bottom