Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Karpatka + foto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Nicki1" data-source="post: 736418" data-attributes="member: 3103"><p>Może to faktycznie nie dzień na pieczenie karpatki, a może o czymś zapomniałaś... hmm... trudno powiedzieć</p><p></p><p>napowietrzanie ciasta jest ważne, ja zawsze ucieram pod kątem, żeby powietrze dostało się do środka</p><p>natomiast grubość faktycznie nie ma znaczenia, kiedyś chciałam iść na łatwiznę i upiec tylko jeden placek z całości ciasta, żeby go przekroić, ale niestety wyszedł praktycznie taki sam jak z połowy ciasta, które musiałam jednak dorobić, odrobinę był grubszy, dlatego wielkość blachy może się różnić od tej podanej, bo ciasto się bardzo cieniutko smaruje </p><p></p><p>ja piekę dwa palcki, jeden po drugim i nawet nie otwieram piecyka po upieczeniu, tylko czekam około 15 minut, żeby ciasto się troszkę bardziej ususzyło (wyłączam piecyk i zostawiam na kwadrans), potem znów nagrzewam i piekę drugi, który też swoje odczeka przed wyjęciem </p><p></p><p>może jajka były stare, że ciasto nie wyrosło... hmm...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Nicki1, post: 736418, member: 3103"] Może to faktycznie nie dzień na pieczenie karpatki, a może o czymś zapomniałaś... hmm... trudno powiedzieć napowietrzanie ciasta jest ważne, ja zawsze ucieram pod kątem, żeby powietrze dostało się do środka natomiast grubość faktycznie nie ma znaczenia, kiedyś chciałam iść na łatwiznę i upiec tylko jeden placek z całości ciasta, żeby go przekroić, ale niestety wyszedł praktycznie taki sam jak z połowy ciasta, które musiałam jednak dorobić, odrobinę był grubszy, dlatego wielkość blachy może się różnić od tej podanej, bo ciasto się bardzo cieniutko smaruje ja piekę dwa palcki, jeden po drugim i nawet nie otwieram piecyka po upieczeniu, tylko czekam około 15 minut, żeby ciasto się troszkę bardziej ususzyło (wyłączam piecyk i zostawiam na kwadrans), potem znów nagrzewam i piekę drugi, który też swoje odczeka przed wyjęciem może jajka były stare, że ciasto nie wyrosło... hmm... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Karpatka + foto
Bottom