Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartacze /cepeliny z mięsem wg Makłowicza*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1479679" data-attributes="member: 2721"><p><a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kartacz_%28potrawa%29" target="_blank">Kartacze</a> są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim, popularne są również na Litwie (wówczas pojawiają się jako <a href="http://pl.litauen-netz.de/168/kitchen-litva-pl/Cepeliny.html" target="_blank">cepeliny</a>). Niekiedy są one faszerowane nie tylko mięsem, lecz też kiszoną kapustą lub grzybami. Niektóre gospodynie nadziewają kartacze również makiem lub serem. W 2005 roku ostały wpisane na <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Kartacze" target="_blank">listę produktów tradycyjnych</a> Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. </p><p>Przepis z książki &quot;Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku&quot;. Podobny przepis do tego w książce znajduje się na stronie <a href="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/kartacze/" target="_blank">Tesco.</a> Ja podaję z książki, robiłam z połowy porcji.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86218[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]86219[/ATTACH]</p><p></p><p>1,5 kg ziemniaków </p><p>100 g mąki pszennej</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>2 jajka</p><p>sól</p><p></p><p>500g mielonej wieprzowiny (użyłam z łopatki)</p><p>1 cebula</p><p>6 ząbków czosnku</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka majeranku</p><p>sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku</p><p></p><p>okrasa: boczek, cebula</p><p></p><p>Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.</p><p>Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje.</p><p></p><p>Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.</p><p></p><p>Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku.</p><p></p><p>Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużna kluskę o zwężających się brzegach. </p><p></p><p>Kartacze wkładać na wrzącą, osolona wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.</p><p>Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 10 minut.</p><p></p><p>Podawać okraszone obraną, drobno posiekaną cebulą podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.</p><p></p><p>Z połowy podanej tu porcji wyszło mi 9 sztuk.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1479679, member: 2721"] [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kartacz_%28potrawa%29"]Kartacze[/URL] są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim, popularne są również na Litwie (wówczas pojawiają się jako [URL="http://pl.litauen-netz.de/168/kitchen-litva-pl/Cepeliny.html"]cepeliny[/URL]). Niekiedy są one faszerowane nie tylko mięsem, lecz też kiszoną kapustą lub grzybami. Niektóre gospodynie nadziewają kartacze również makiem lub serem. W 2005 roku ostały wpisane na [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Kartacze"]listę produktów tradycyjnych[/URL] Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepis z książki "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Podobny przepis do tego w książce znajduje się na stronie [URL="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/kartacze/"]Tesco.[/URL] Ja podaję z książki, robiłam z połowy porcji. [ATTACH=full]86218[/ATTACH] [ATTACH=full]86219[/ATTACH] 1,5 kg ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500g mielonej wieprzowiny (użyłam z łopatki) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku okrasa: boczek, cebula Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje. Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku. Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużna kluskę o zwężających się brzegach. Kartacze wkładać na wrzącą, osolona wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 10 minut. Podawać okraszone obraną, drobno posiekaną cebulą podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Z połowy podanej tu porcji wyszło mi 9 sztuk. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartacze /cepeliny z mięsem wg Makłowicza*
Top
Bottom