- Cze 25, 2008
 
- 3,860
 
- 0
 
- 0
 
- 1 kg ziemniaków
 - 25 dag brukselki
 - 1 kiełbasa podwawelska lub boczek jak kto lubi
 - 2 duże czerwone cebule
 - 2 łyżki oleju
 - 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
 - 3 łyżki przyprawy typu gyros lub kebap
 - 1 łyżka pieprzu
 - sól
 
W tym czasie w wysokiej patelni lub garnku smażymy cebulkę i kiełbasę (ew. boczek).
Podgotowane ziemniaki i brukselkę kroimy w łódeczki (ósemki) i wrzucamy na patelnię do cebuli i boczku, doprawiamy pozostałymi składnikami. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając, ale nie za często bo ma się wytworzyć chrupiąca skorupka gdzieniegdzie.
Smacznego