Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartoflak*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1507996" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na to polskie kartoflane danie znalazłam w czasopiśmie &quot;Swoiskie jadło - wydanie specjalne&quot;' Spróbowałam zrobić, bo wszystkie składniki były w domu, a ja ostatnio niezbyt chętnie chodzę po zakupy. Podaję przepis na rodzinny obiad, tzn. mniej więcej dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 kg ziemniaków</p><p>- 3 cebule</p><p>- 2 jajka</p><p>- 10 dkg mąki</p><p>- sól, pieprz</p><p>- majeranek</p><p>- 25 dkg boczku</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na takiej samej tarce ścieramy też obrane cebule. Następnie starte ziemniaki i cebule łączymy z jajkami, mąką oraz przyprawami do smaku. 2/3 boczku kroimy drobno, przesmażamy i dodajemy do masy. Resztę boczku kroimy w plastry. I to jest najtrudniejsza część zadania. Najlepiej od razu w sklepie poprosić o pokrojenie w plasterki kupowanego boczku, bo tam mają lepsze noże i z większego kawałka łatwiej te plasterki ukroić. Ale to już dla mnie nauczka na przyszłość. Pokrojonymi plasterkami boczku wykładamy dno małej płaskiej formy do pieczenia. Ja miałam do dyspozycji tylko szklane żaroodporne naczynie o wymiarach 18 x 7 cm. Im naczynie ma mniejszą podstawę, tym kartoflak wychodzi wyższy - i odwrotnie. </p><p>Masę kartoflaną wykładamy do formy i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. </p><p>Podajemy - według oryginalnego przepisu - z kiszonymi ogórkami, marynowaną papryką, cebulką itp.</p><p>Kartoflak daje się znakomicie odsmażać (jak chcemy go odgrzać po wystygnięciu), a mnie doskonale smakował z surówką z kiszonej kapusty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1507996, member: 10341"] Przepis na to polskie kartoflane danie znalazłam w czasopiśmie "Swoiskie jadło - wydanie specjalne"' Spróbowałam zrobić, bo wszystkie składniki były w domu, a ja ostatnio niezbyt chętnie chodzę po zakupy. Podaję przepis na rodzinny obiad, tzn. mniej więcej dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 1 kg ziemniaków - 3 cebule - 2 jajka - 10 dkg mąki - sól, pieprz - majeranek - 25 dkg boczku Ziemniaki obieramy, myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na takiej samej tarce ścieramy też obrane cebule. Następnie starte ziemniaki i cebule łączymy z jajkami, mąką oraz przyprawami do smaku. 2/3 boczku kroimy drobno, przesmażamy i dodajemy do masy. Resztę boczku kroimy w plastry. I to jest najtrudniejsza część zadania. Najlepiej od razu w sklepie poprosić o pokrojenie w plasterki kupowanego boczku, bo tam mają lepsze noże i z większego kawałka łatwiej te plasterki ukroić. Ale to już dla mnie nauczka na przyszłość. Pokrojonymi plasterkami boczku wykładamy dno małej płaskiej formy do pieczenia. Ja miałam do dyspozycji tylko szklane żaroodporne naczynie o wymiarach 18 x 7 cm. Im naczynie ma mniejszą podstawę, tym kartoflak wychodzi wyższy - i odwrotnie. Masę kartoflaną wykładamy do formy i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Podajemy - według oryginalnego przepisu - z kiszonymi ogórkami, marynowaną papryką, cebulką itp. Kartoflak daje się znakomicie odsmażać (jak chcemy go odgrzać po wystygnięciu), a mnie doskonale smakował z surówką z kiszonej kapusty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartoflak*
Top
Bottom