Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kartoflanka na mleku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1639550" data-attributes="member: 2354"><p>No na temat gotowania na margarynie i smakach nic nie mam do powiedzenia bo nie mam porownania. U mnie margaryna w kuchni jest absolutne tabu. Nigdy nie dalam sie nabrac na opinie biznesow, ze sztuczny tluszcz czyli margaryna jest zdrowszy od naturalnego tluszczu. Wszystkie naturalne tluszcze sa zdrowsze od chemicznych zeby tam nie wiem co wypisywali. Dodam tu, ze kazdy rodzaj tluszczu, naturalny czy sztuczny ma te sama ilosc klorii na gram (9) ale roznica polega na przystosowaniu do organizmu i jak zdrowy czy szkodliwy jest dany tluszcz.</p><p>Naturalne tluszcze - maslo, smalec, oliwa z pierwszego tloczenia to sa zdrowe tluszcze, ale przyswajalnosc robi roznice. Najlepiej jest przyswajalna oliwa, potem maslo, potem smalec, ale sztuczne tluszcze jak margaryna maja skutki uboczne. Najpierw piali o wyzszosci margaryny nad maslem (marketingowe bzdury) az naukowcy udowodnili szkodliwosc sztucznych tluszczy. Teraz maslo jest ok. A margaryna (jakikolwiek rodzaj) niestety stosowana w codziennym uzytku powoduje odkladanie sie pewnych skladnikow w organizmie, ktore w pewnym wieku sprzyjaja rozwojowi artretyzmu. Taka jest prawda i to jest opinia naukowcow, nie moja.</p><p>Ale biznes jest biznes, wiec trzeba cos robic, aby zarobic. Podejrzewam, ze niektorzy sa oplacani za propagowanie margaryny, inaczej wytworcy pojda z torbami. Nie wazne ludzkie zdrowie, liczy sie zarobek kompanii.</p><p>Ja tu wyrazam tylko swoje zdanie, co mi wolno, przepraszam wszysykich, ktorych nieopatrznie czy nieswiadomnie obrazilam.</p><p>A moje zdanie nie jest oparte na widzi mi sie, tylko na naukowych teoriach, ktore czytam na necie i to sa opinie niezaleznych naukowcow, nie podkupionych przez przemysly. A ostatnio wlasnie sie dowiedzialam, ze canola olive nie jest zdrowa wbrew powszechnej opinii, ale powszechnie stosowana. Stosowana, bo temperatura wrzenia jest wyzsza niz inne oliwy, wiec wygodna. Szkoda, ze nie zachowalam linku o tym, trudno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1639550, member: 2354"] No na temat gotowania na margarynie i smakach nic nie mam do powiedzenia bo nie mam porownania. U mnie margaryna w kuchni jest absolutne tabu. Nigdy nie dalam sie nabrac na opinie biznesow, ze sztuczny tluszcz czyli margaryna jest zdrowszy od naturalnego tluszczu. Wszystkie naturalne tluszcze sa zdrowsze od chemicznych zeby tam nie wiem co wypisywali. Dodam tu, ze kazdy rodzaj tluszczu, naturalny czy sztuczny ma te sama ilosc klorii na gram (9) ale roznica polega na przystosowaniu do organizmu i jak zdrowy czy szkodliwy jest dany tluszcz. Naturalne tluszcze - maslo, smalec, oliwa z pierwszego tloczenia to sa zdrowe tluszcze, ale przyswajalnosc robi roznice. Najlepiej jest przyswajalna oliwa, potem maslo, potem smalec, ale sztuczne tluszcze jak margaryna maja skutki uboczne. Najpierw piali o wyzszosci margaryny nad maslem (marketingowe bzdury) az naukowcy udowodnili szkodliwosc sztucznych tluszczy. Teraz maslo jest ok. A margaryna (jakikolwiek rodzaj) niestety stosowana w codziennym uzytku powoduje odkladanie sie pewnych skladnikow w organizmie, ktore w pewnym wieku sprzyjaja rozwojowi artretyzmu. Taka jest prawda i to jest opinia naukowcow, nie moja. Ale biznes jest biznes, wiec trzeba cos robic, aby zarobic. Podejrzewam, ze niektorzy sa oplacani za propagowanie margaryny, inaczej wytworcy pojda z torbami. Nie wazne ludzkie zdrowie, liczy sie zarobek kompanii. Ja tu wyrazam tylko swoje zdanie, co mi wolno, przepraszam wszysykich, ktorych nieopatrznie czy nieswiadomnie obrazilam. A moje zdanie nie jest oparte na widzi mi sie, tylko na naukowych teoriach, ktore czytam na necie i to sa opinie niezaleznych naukowcow, nie podkupionych przez przemysly. A ostatnio wlasnie sie dowiedzialam, ze canola olive nie jest zdrowa wbrew powszechnej opinii, ale powszechnie stosowana. Stosowana, bo temperatura wrzenia jest wyzsza niz inne oliwy, wiec wygodna. Szkoda, ze nie zachowalam linku o tym, trudno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kartoflanka na mleku
Top
Bottom