Kartoflanka z kminkiem
czubata łyżka masła
czubata łyżka mąki
4 szklanki bulionu warzywnego
50 dag ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
sól
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zasmażyć na rumiano. Wlewać po trochu zimny bulion mocno mieszając, zagotować. Włożyć ziemniaki, gotować 20-25 minut.
Kminek sparzyć kilkoma łyżkami wrzątku, wlać do zupy mniej więcej w połowie gotowania.
Doprawić zupę solą, jeżeli jest taka konieczność.
Śmietanę zahartować wlewając po 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszając, do napełnienia szklanki. Wlać do zupy, wymieszać (już nie gotować).
Można posypać natką albo drobnym szczypiorkiem.
czubata łyżka masła
czubata łyżka mąki
4 szklanki bulionu warzywnego
50 dag ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
sól
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zasmażyć na rumiano. Wlewać po trochu zimny bulion mocno mieszając, zagotować. Włożyć ziemniaki, gotować 20-25 minut.
Kminek sparzyć kilkoma łyżkami wrzątku, wlać do zupy mniej więcej w połowie gotowania.
Doprawić zupę solą, jeżeli jest taka konieczność.
Śmietanę zahartować wlewając po 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszając, do napełnienia szklanki. Wlać do zupy, wymieszać (już nie gotować).
Można posypać natką albo drobnym szczypiorkiem.
