Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartofle panierowane smażone*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 978929" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj zamieszczę bardzo prosty przepis na kartofle z Uniwersalnej Książki Kucharskie Marji Ochorowicz-Monatowej. Nie będę zmieniała jego treści, ponieważ jest zrozumiały i niepotrzebne są wyjaśnienia ani podawanie ilości składników.</p><p></p><p>Ugotowane w łupach kartofle obrać, umaczać każdy w rozbitem jajku, opanierować bułką z tartym parmezanem i na maśle obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Takie kartofle podać można do eleganckiego śniadania postnego, do śledzi zwijanych z musztardą.</p><p></p><p>Ponieważ miałam jeszcze <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31118" target="_blank">śledzie zwijane</a>, pasowały mi do dzisiejszego obiadu.</p><p>Jeśli kogoś zdziwi parmezan, to spieszę wyjaśnić, że nasze prababki już wieki temu używały sardeli, kaparów, parmezanu itp itd. I z tych ingrediencji przyrządzały bardzo smaczne posiłki. Że nie wspomnę o średniowieczu, w którym zamorskie &quot;korzenie&quot; używano w ilościach o jakich nam dzisiaj się nie śni. I to też były w rezultacie polskie dania, jak np. zrazy, flaki, bigosy, pieczenie itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 978929, member: 10341"] Dzisiaj zamieszczę bardzo prosty przepis na kartofle z Uniwersalnej Książki Kucharskie Marji Ochorowicz-Monatowej. Nie będę zmieniała jego treści, ponieważ jest zrozumiały i niepotrzebne są wyjaśnienia ani podawanie ilości składników. Ugotowane w łupach kartofle obrać, umaczać każdy w rozbitem jajku, opanierować bułką z tartym parmezanem i na maśle obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Takie kartofle podać można do eleganckiego śniadania postnego, do śledzi zwijanych z musztardą. Ponieważ miałam jeszcze [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31118"]śledzie zwijane[/URL], pasowały mi do dzisiejszego obiadu. Jeśli kogoś zdziwi parmezan, to spieszę wyjaśnić, że nasze prababki już wieki temu używały sardeli, kaparów, parmezanu itp itd. I z tych ingrediencji przyrządzały bardzo smaczne posiłki. Że nie wspomnę o średniowieczu, w którym zamorskie "korzenie" używano w ilościach o jakich nam dzisiaj się nie śni. I to też były w rezultacie polskie dania, jak np. zrazy, flaki, bigosy, pieczenie itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartofle panierowane smażone*
Top
Bottom