Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kartofle po nelsońsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 55862" data-attributes="member: 90"><p><u>Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa-pyszna!</u></p><p>składniki:</p><p>1,5 kg ziemniaków (ugotowanych na półtwardo) </p><p>2 duże cebule </p><p>4 jajka ugotowane na twardo </p><p>4-5 dkg suszonych grzybów </p><p>2 łyżki masła </p><p>1 szkl. śmietany*</p><p>sól , pieprz </p><p>dodatkowo tłuszcz do podsmażenia cebuli </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p>Grzyby ugotować ( nie wylewać wody! ), pokroić drobno. </p><p>Jajka obrać , pokroić w grubą kostkę albo w plastry </p><p>Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu.W naczyniu do zapiekania ( wielkość zależna od ilości użytych składników )układać warstwami ziemniaki , grzybki, cebulę ,jajka , posolić ,popieprzyć . Ostatnia warstwa to ziemniaki. </p><p>Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem grzybowym. Zalać tym całość. Położyć na wierzch wiórki masła. Przykryć i zapiekać ok 1 godziny. </p><p></p><p></p><p>dodatkowe informacje </p><p>Można w części grzyby suszone zastąpić pieczarkami( ale to już nie to samo ). Potrawa może nie wygląda zbyt apetycznie (bo grzyby są szaro-bure) , ale za to pachnie i smakuje wybornie ( zwłaszcza, jeśli zostanie odgrzana na drugi dzień )</p><p></p><p>EDIT-dopisuję info dot. śmietany:</p><p>* ja śmietanę (najczęściej 18%) daję &quot;na oko&quot; często jest jej mniej niż 1 szklanka, czasami wystarcza tylko pół szklanki-zależy od ilości sosu, który chcemy uzyskać, nie trzeba się tego ściśle trzymać.</p><p></p><p>Im więcej sosu powstałego z wywaru grzybowego wymieszanego ze śmietaną, tym potrawa będzie bardziej &quot;mokra&quot;, mnie wówczas lepiej smakuje, ale nie można też przesadzić, żeby nie wyszły z tego kartofle z sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 55862, member: 90"] [U]Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa-pyszna![/U] składniki: 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych na półtwardo) 2 duże cebule 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 dkg suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 szkl. śmietany* sól , pieprz dodatkowo tłuszcz do podsmażenia cebuli sposób przygotowania Grzyby ugotować ( nie wylewać wody! ), pokroić drobno. Jajka obrać , pokroić w grubą kostkę albo w plastry Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu.W naczyniu do zapiekania ( wielkość zależna od ilości użytych składników )układać warstwami ziemniaki , grzybki, cebulę ,jajka , posolić ,popieprzyć . Ostatnia warstwa to ziemniaki. Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem grzybowym. Zalać tym całość. Położyć na wierzch wiórki masła. Przykryć i zapiekać ok 1 godziny. dodatkowe informacje Można w części grzyby suszone zastąpić pieczarkami( ale to już nie to samo ). Potrawa może nie wygląda zbyt apetycznie (bo grzyby są szaro-bure) , ale za to pachnie i smakuje wybornie ( zwłaszcza, jeśli zostanie odgrzana na drugi dzień ) EDIT-dopisuję info dot. śmietany: * ja śmietanę (najczęściej 18%) daję "na oko" często jest jej mniej niż 1 szklanka, czasami wystarcza tylko pół szklanki-zależy od ilości sosu, który chcemy uzyskać, nie trzeba się tego ściśle trzymać. Im więcej sosu powstałego z wywaru grzybowego wymieszanego ze śmietaną, tym potrawa będzie bardziej "mokra", mnie wówczas lepiej smakuje, ale nie można też przesadzić, żeby nie wyszły z tego kartofle z sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kartofle po nelsońsku
Top
Bottom