Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartofle tarte ze śmietaną*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 975394" data-attributes="member: 10341"><p>Do wypróbowania przepisów z kuchni staropolskiej wykorzystuję wiekowe książki, a także wpisy Z kuchni prababci, gdzie te przepisy też figurują. Dzisiaj chciałam przedstawić robiony przeze mnie wielokrotnie przepis, dzięki któremu doskonale poprawia się smak starych kartofli, kiedy to z niecierpliwością czeka się na młode. Najpierw podam przepis Z Praktycznego Kucharza Warszawskiego, w jego dosłownym brzmieniu, a potem moje uwagi.</p><p><strong>Przepis oryginalny. </strong>Włożyć na spód garnka dużo usiekanej cebuli, na to obrane kartofle, zalać zimną wodą i ugotować. Skoro będą miękkie odlać wodę, osolić, włożyć łyżkę masła, parę łyżek kwaśnej śmietany, drobno usiekanej zielonej pietruszki, utrzeć dobrze razem i wydać na stół.</p><p><strong>Moje uwagi.</strong> Na 1 kg kartofli biorę garść posiekanej cebuli i zalewam osoloną wodą. Po ugotowaniu i odlaniu wody (cebula zostaje), postępuję tak jak w oryginalnym przepisie, tylko już kartofli nie solę. To wszystko. Warto spróbować.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 975394, member: 10341"] Do wypróbowania przepisów z kuchni staropolskiej wykorzystuję wiekowe książki, a także wpisy Z kuchni prababci, gdzie te przepisy też figurują. Dzisiaj chciałam przedstawić robiony przeze mnie wielokrotnie przepis, dzięki któremu doskonale poprawia się smak starych kartofli, kiedy to z niecierpliwością czeka się na młode. Najpierw podam przepis Z Praktycznego Kucharza Warszawskiego, w jego dosłownym brzmieniu, a potem moje uwagi. [B]Przepis oryginalny. [/B]Włożyć na spód garnka dużo usiekanej cebuli, na to obrane kartofle, zalać zimną wodą i ugotować. Skoro będą miękkie odlać wodę, osolić, włożyć łyżkę masła, parę łyżek kwaśnej śmietany, drobno usiekanej zielonej pietruszki, utrzeć dobrze razem i wydać na stół. [B]Moje uwagi.[/B] Na 1 kg kartofli biorę garść posiekanej cebuli i zalewam osoloną wodą. Po ugotowaniu i odlaniu wody (cebula zostaje), postępuję tak jak w oryginalnym przepisie, tylko już kartofli nie solę. To wszystko. Warto spróbować. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kartofle tarte ze śmietaną*
Bottom