Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kartofle zapiekane a la savoyarde
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 935469" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kartofle zapiekane a la savoyarde</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II</p><p></p><p></p><p>Porcja dla 4-6 osób. </p><p></p><p>650 g średniej wielkości kartofli,</p><p>250 ml gęstej śmietany,</p><p>250 ml mleka,</p><p>80 g tartego ementalera,</p><p>1/2 ząbka czosnku,</p><p>szczypta gałki muszkatołowej,</p><p>sol, pieprz.</p><p></p><p>1. Kartofle umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 min, by zmiękły.</p><p>2. W pojemnym rondlu połączyć śmietanę z mlekiem. Wymieszać, doprawić sola i pieprzem, zagotować na silnym ogniu, po czym ogień zmniejszyć i gotować dalej ok. 5 min.</p><p>3. Rynienkę do zapiekania natrzeć od wewnątrz czosnkiem zanurzonym w odrobinie soli.</p><p>4. Kartofle lekko odcisnąć, przełożyć do rondla z mlekiem i śmietaną. Zagotować i zdjąć z ognia, po czym przełożyć wszystko do przygotowanej rynienki (warstwa kartofli nie powinna być grubsza niż 3 cm - w razie potrzeby użyć 2 lub wiecej rynienek). Posypać serem i zapiekać 40-45 min w nagrzanym do temp.130 C piekarniku. Podawać gorące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 935469, member: 1024"] [B]Kartofle zapiekane a la savoyarde[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II Porcja dla 4-6 osób. 650 g średniej wielkości kartofli, 250 ml gęstej śmietany, 250 ml mleka, 80 g tartego ementalera, 1/2 ząbka czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sol, pieprz. 1. Kartofle umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 min, by zmiękły. 2. W pojemnym rondlu połączyć śmietanę z mlekiem. Wymieszać, doprawić sola i pieprzem, zagotować na silnym ogniu, po czym ogień zmniejszyć i gotować dalej ok. 5 min. 3. Rynienkę do zapiekania natrzeć od wewnątrz czosnkiem zanurzonym w odrobinie soli. 4. Kartofle lekko odcisnąć, przełożyć do rondla z mlekiem i śmietaną. Zagotować i zdjąć z ognia, po czym przełożyć wszystko do przygotowanej rynienki (warstwa kartofli nie powinna być grubsza niż 3 cm - w razie potrzeby użyć 2 lub wiecej rynienek). Posypać serem i zapiekać 40-45 min w nagrzanym do temp.130 C piekarniku. Podawać gorące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kartofle zapiekane a la savoyarde
Top
Bottom