Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Kasslerbrot (chleb z Kassel)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1140118" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Kasslerbrot</span></strong></p><p></p><p>Zakwas:</p><p>15g zakwasu z mąki pszennej</p><p>160 g mąki żytniej typ 1150</p><p>130 g wody</p><p></p><p>Ciasto podstawowe:</p><p>290 g zakwasu</p><p>240 g mąki żytniej typ 1150</p><p>600 g mąki pszennej typ 550</p><p>18 g soli</p><p>20 g droźdzy</p><p>520 g wody</p><p></p><p>1. Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.</p><p>2. Po 24 godzinach wszystkie składniki mieszamy w maszynie do robienia chleba, lub w znanym wszystkim tradycyjnym sposobem.</p><p>3. Po wszelkich czynnościach formujemy 2 chleby , najlepiej jeśli mamy owalne kobiałki i czekamy aż wyrosną.</p><p>4. Piekarnki podgrzewamy do 250 stopni . Wkładamy do niego chleb wcześniej nacinając kilka razy wzdłuż i obficie skrapiając wodą. </p><p>5. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut (jeszcze kilka razy skrapiając go wodę). Przed samym końcem pieczenia (ok 5 minut) obficie chleb skrapiamy mlekiem.</p><p></p><p>ps1. Chleb tej jest bardzo popularny w dortmundzkich piekarniach i jest bardzo smaczny (jak to zawsze bywa w dobrych piekarnia)</p><p>ps2. Myślę że jak to bywa w produkcji masowej, są triki , których nie znam. </p><p>ps3. Nigdy go nie piekłem, a wygląda on tak:</p><p><a href="http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/brotrezepte/kasslerbrot.html" target="_blank">http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/bro...asslerbrot.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1140118, member: 140"] [B][SIZE=14]Kasslerbrot[/SIZE][/B] Zakwas: 15g zakwasu z mąki pszennej 160 g mąki żytniej typ 1150 130 g wody Ciasto podstawowe: 290 g zakwasu 240 g mąki żytniej typ 1150 600 g mąki pszennej typ 550 18 g soli 20 g droźdzy 520 g wody 1. Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu. 2. Po 24 godzinach wszystkie składniki mieszamy w maszynie do robienia chleba, lub w znanym wszystkim tradycyjnym sposobem. 3. Po wszelkich czynnościach formujemy 2 chleby , najlepiej jeśli mamy owalne kobiałki i czekamy aż wyrosną. 4. Piekarnki podgrzewamy do 250 stopni . Wkładamy do niego chleb wcześniej nacinając kilka razy wzdłuż i obficie skrapiając wodą. 5. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut (jeszcze kilka razy skrapiając go wodę). Przed samym końcem pieczenia (ok 5 minut) obficie chleb skrapiamy mlekiem. ps1. Chleb tej jest bardzo popularny w dortmundzkich piekarniach i jest bardzo smaczny (jak to zawsze bywa w dobrych piekarnia) ps2. Myślę że jak to bywa w produkcji masowej, są triki , których nie znam. ps3. Nigdy go nie piekłem, a wygląda on tak: [URL="http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/brotrezepte/kasslerbrot.html"]http://www.rezeptteufel.de/backrezepte/bro...asslerbrot.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Kasslerbrot (chleb z Kassel)
Top
Bottom