KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM - Puchatkowy przepi

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM.

1 l bulionu warzywnego (może też być mięsny), szczypta wiórek szafranu, 4 kromki bułki paryskiej (sprzed kilku dni), 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 200 g czystych migdałów, 1 pęczek zielonej pietruszki, ¼ łyżeczki świeżo zmielone- go białego pieprzu, ¼ łyżeczki mielonego kminku krzyżowego cumin, w braku, trzeba go zastąpić zwykłym kminkiem, co jednak da tylko podobny do właściwego aromat, sól do smaku.
Szafran rozpuścić w gorącym bulionie. Bułkę pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na złoto w połowie oliwy. Obrany czosnek pokroić w talarki. Razem z migdałami zrumienić na patelni w reszcie oliwy. Pietruszkę posiekać i 2/3 wrzucić do migdałów z czosnkiem. Powstałą masę rozcieńczyć kilkoma łyżkami bulionu i zmiksować. Grzanki wyjąć z garnka, wlać zmiksowane migdały, rozprowadzić resztą bulionu, doprawić solą, pieprzem i kminkiem; zagotować i dodawszy 2/3 grzanek, trzymać
na małym ogniu ok. 20 min.
Podawać w głębokich talerzach, udekorowaną resztą grzanek i zielonej pietruszki.

Najlepszy efekt uzyskuje się przez umieszczenie łyżki ubitej śmietany po środku talerza jeszcze przed zalaniem zupą.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy