Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM - Puchatkowy przepi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 202004" data-attributes="member: 8"><p>KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM. </p><p></p><p>1 l bulionu warzywnego (może też być mięsny), szczypta wiórek szafranu, 4 kromki bułki paryskiej (sprzed kilku dni), 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 200 g czystych migdałów, 1 pęczek zielonej pietruszki, &frac14; łyżeczki świeżo zmielone- go białego pieprzu, &frac14; łyżeczki mielonego kminku krzyżowego cumin, w braku, trzeba go zastąpić zwykłym kminkiem, co jednak da tylko podobny do właściwego aromat, sól do smaku. </p><p>Szafran rozpuścić w gorącym bulionie. Bułkę pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na złoto w połowie oliwy. Obrany czosnek pokroić w talarki. Razem z migdałami zrumienić na patelni w reszcie oliwy. Pietruszkę posiekać i 2/3 wrzucić do migdałów z czosnkiem. Powstałą masę rozcieńczyć kilkoma łyżkami bulionu i zmiksować. Grzanki wyjąć z garnka, wlać zmiksowane migdały, rozprowadzić resztą bulionu, doprawić solą, pieprzem i kminkiem; zagotować i dodawszy 2/3 grzanek, trzymać </p><p>na małym ogniu ok. 20 min. </p><p>Podawać w głębokich talerzach, udekorowaną resztą grzanek i zielonej pietruszki. </p><p></p><p>Najlepszy efekt uzyskuje się przez umieszczenie łyżki ubitej śmietany po środku talerza jeszcze przed zalaniem zupą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 202004, member: 8"] KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM. 1 l bulionu warzywnego (może też być mięsny), szczypta wiórek szafranu, 4 kromki bułki paryskiej (sprzed kilku dni), 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 200 g czystych migdałów, 1 pęczek zielonej pietruszki, ¼ łyżeczki świeżo zmielone- go białego pieprzu, ¼ łyżeczki mielonego kminku krzyżowego cumin, w braku, trzeba go zastąpić zwykłym kminkiem, co jednak da tylko podobny do właściwego aromat, sól do smaku. Szafran rozpuścić w gorącym bulionie. Bułkę pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na złoto w połowie oliwy. Obrany czosnek pokroić w talarki. Razem z migdałami zrumienić na patelni w reszcie oliwy. Pietruszkę posiekać i 2/3 wrzucić do migdałów z czosnkiem. Powstałą masę rozcieńczyć kilkoma łyżkami bulionu i zmiksować. Grzanki wyjąć z garnka, wlać zmiksowane migdały, rozprowadzić resztą bulionu, doprawić solą, pieprzem i kminkiem; zagotować i dodawszy 2/3 grzanek, trzymać na małym ogniu ok. 20 min. Podawać w głębokich talerzach, udekorowaną resztą grzanek i zielonej pietruszki. Najlepszy efekt uzyskuje się przez umieszczenie łyżki ubitej śmietany po środku talerza jeszcze przed zalaniem zupą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
KASTYLIJSKA ZUPA Z MIGDAŁAMI I SZAFRANEM - Puchatkowy przepi
Top
Bottom