Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kasza gryczana z makaronem po żydowsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1475236" data-attributes="member: 2721"><p><em>Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki &quot;Kuchnia żydowska&quot; Elizabeth Wolf-Cohen.</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]85958[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g kaszy gryczanej</p><p>1 jajko</p><p>500-600 ml wody</p><p>1/2 łyżeczki soli (do smaku)</p><p>pieprz czarny świeżo mielony - do smaku</p><p>1 duża cebula</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>150 g makaronu typu kokardki</p><p></p><p>1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.</p><p></p><p>2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą kaszę z jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).</p><p></p><p>Wówczas wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.</p><p></p><p>3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę.</p><p></p><p>4. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną cebulą i ugotowanym makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową solą lub pieprzem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1475236, member: 2721"] [I]Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.[/I] [ATTACH=full]85958[/ATTACH] 200 g kaszy gryczanej 1 jajko 500-600 ml wody 1/2 łyżeczki soli (do smaku) pieprz czarny świeżo mielony - do smaku 1 duża cebula olej do smażenia 150 g makaronu typu kokardki 1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. 2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą kaszę z jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min). Wówczas wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. 3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę. 4. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną cebulą i ugotowanym makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową solą lub pieprzem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Kasza gryczana z makaronem po żydowsku
Top
Bottom