Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Kasza jaglana na śniadania, obiady, podwieczorki...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Klio" data-source="post: 728571" data-attributes="member: 5620"><p>Z kaszą jaglaną, jako znaczącym dodatkiem, robię gołąbki z kapusty włoskiej. Polecam, bo są pyszne.</p><p></p><p>Przepis na 12 gołąbków.</p><p>Przygotować 24 liście z kapusty włoskiej, w tym celu kupić kapustę i potrzymać ją w kuchni 2 dni, żeby troszkę przywiędła, a liście zejdą niemal same, bez gotowania całej główki. Zdjęte liście obgotować w osolonym wrzątku 2 minuty, wyjąć, niech ociekną i wystygną. Gdy zimne pozbawić je grubego nerwu, ścinając na płasko.</p><p>Farsz:</p><p>15 dag kaszy jaglanej + 1 łyżeczka masła,</p><p>10 dag ryżu (jedna torebka),</p><p>50 dag pieczarek,</p><p>2 średnie cebule,</p><p>sól, pieprz, tłuszcz, ja daję 1 łyżkę masła + tyle samo oliwy.</p><p>Ryż gotować 12 minut, wyciągnąć torekbę. Kaszę zmierzyć i dać 2 x tyle wody ile kasza ma objętości. Wstawić tę wodę na ogień, posolić, dodać masło, na wrzątek włożyć kaszę, gotować 25 minut. Kaszę przed gotowaniem namoczyć na 10 minut, wodę wylać, kaszę ponownie przepłukać, można gotować.</p><p>Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone w ćwierćkrążki cebule, zeszklić, dodać utarte na wióry pieczarki, podsmażyć 10 minut. Odstawić.</p><p>Wszystkie elementy farszu połączyć, doprawić pieprzem i solą. </p><p>Ułożyć liście składając po dwa na jednego gołąbka, farsz rozdzielić, zwijać w rulony, zawijając brzegi liści do środka. Ułożyć w garnku, ja to robię w gęsiarce, podlać ok. 250 ml wody z solą, można dodać rosołek kostkowy. Dusić wolno 15 minut i gotowe. </p><p>Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, ...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Klio, post: 728571, member: 5620"] Z kaszą jaglaną, jako znaczącym dodatkiem, robię gołąbki z kapusty włoskiej. Polecam, bo są pyszne. Przepis na 12 gołąbków. Przygotować 24 liście z kapusty włoskiej, w tym celu kupić kapustę i potrzymać ją w kuchni 2 dni, żeby troszkę przywiędła, a liście zejdą niemal same, bez gotowania całej główki. Zdjęte liście obgotować w osolonym wrzątku 2 minuty, wyjąć, niech ociekną i wystygną. Gdy zimne pozbawić je grubego nerwu, ścinając na płasko. Farsz: 15 dag kaszy jaglanej + 1 łyżeczka masła, 10 dag ryżu (jedna torebka), 50 dag pieczarek, 2 średnie cebule, sól, pieprz, tłuszcz, ja daję 1 łyżkę masła + tyle samo oliwy. Ryż gotować 12 minut, wyciągnąć torekbę. Kaszę zmierzyć i dać 2 x tyle wody ile kasza ma objętości. Wstawić tę wodę na ogień, posolić, dodać masło, na wrzątek włożyć kaszę, gotować 25 minut. Kaszę przed gotowaniem namoczyć na 10 minut, wodę wylać, kaszę ponownie przepłukać, można gotować. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone w ćwierćkrążki cebule, zeszklić, dodać utarte na wióry pieczarki, podsmażyć 10 minut. Odstawić. Wszystkie elementy farszu połączyć, doprawić pieprzem i solą. Ułożyć liście składając po dwa na jednego gołąbka, farsz rozdzielić, zwijać w rulony, zawijając brzegi liści do środka. Ułożyć w garnku, ja to robię w gęsiarce, podlać ok. 250 ml wody z solą, można dodać rosołek kostkowy. Dusić wolno 15 minut i gotowe. Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, ... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Kasza jaglana na śniadania, obiady, podwieczorki...
Top
Bottom