- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Na dwie porcję biorę:
260 g mleka pełnotłustego
220 g śmietanki (najlepiej kremówka, ale może być 18%)
połowa laski wanilii, ziarenka wyskrobane
48 g kaszy manny
16 g cukru
Mleko, śmietankę, cukier, ziarenka wanilii i laskę umieszczam w garnuszku z grubym dnem i zagotowuję na małym ogniu. Wyjmuję laskę wanilii, wsypuję kaszę mannę i gotuję ok. 4-5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszaja\ąc.
Gotowe
To jest mój ideał, taka konsystencja odpowiada mi najbardziej. Kasza nie jest bardzo gęsta, ale nie jest rzadka, dla mnie w sam raz.
Zjadam na ciepło (można z sokiem, z owocami, można dodać czekoladę, co kto lubi...) lub na zimno, ona bardzo nie gęstnieje.
Nie jest bardzo słodka.
260 g mleka pełnotłustego
220 g śmietanki (najlepiej kremówka, ale może być 18%)
połowa laski wanilii, ziarenka wyskrobane
48 g kaszy manny
16 g cukru
Mleko, śmietankę, cukier, ziarenka wanilii i laskę umieszczam w garnuszku z grubym dnem i zagotowuję na małym ogniu. Wyjmuję laskę wanilii, wsypuję kaszę mannę i gotuję ok. 4-5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszaja\ąc.
Gotowe

To jest mój ideał, taka konsystencja odpowiada mi najbardziej. Kasza nie jest bardzo gęsta, ale nie jest rzadka, dla mnie w sam raz.
Zjadam na ciepło (można z sokiem, z owocami, można dodać czekoladę, co kto lubi...) lub na zimno, ona bardzo nie gęstnieje.
Nie jest bardzo słodka.