kaszanka wyborowa

acia1065

Member
Lut 8, 2009
21
0
0
Kaszanka wyborowa
250 g wątroby wieprzowej
1 kg podgardla
1,25 kg okrawków mięsa i podrobów: śledziony, płucek itp.
1 litr krwi wieprzowej
1,5 kg kaszy gryczanej
120 g soli
1-2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
10 zmielonych ziaren ziela angielskiego
osłonki z wieprzowego jelita grubego
Podgardle i okrawki podgotowujemy na półmiękko. Podgardle kroimy w kostkę (1 cm), a pozostałe skrawki przepuszczamy przez maszynkę wraz z surową wątrobą. Na wywarze z podgardla i kawałków podrobów gotujemy kaszę gryczaną, a gdy kasza wchłonie cały płyn (może być półtwarda), dodajemy do niej krew i mieszamy. Następnie przekładamy kaszę z krwią do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pozostałe składniki: zmielone podroby oraz pokrojone podgardle. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Nakładamy masę do osłonki z jelita (dość luźno, bo kasza zwiększy swoją objętość) i po zawiązaniu końców gotujemy we wrzątku przez 45 minut. Potem wyjmujemy kaszankę, oblewamy gorącą wodą i wykładamy na deskę. Pozostawiamy do ostudzenia. Uwaga każdą kaszankę możemy wykonać nie mając osłonek z jelita, poprzez zapiekanie jej w piekarniku w foremkach lub na blasze.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy