Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
kaszanka wyborowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="acia1065" data-source="post: 1270886" data-attributes="member: 13870"><p>Kaszanka wyborowa </p><p>250 g wątroby wieprzowej</p><p>1 kg podgardla</p><p>1,25 kg okrawków mięsa i podrobów: śledziony, płucek itp.</p><p>1 litr krwi wieprzowej</p><p>1,5 kg kaszy gryczanej</p><p>120 g soli</p><p>1-2 łyżki majeranku</p><p>1 łyżeczka pieprzu</p><p>10 zmielonych ziaren ziela angielskiego</p><p>osłonki z wieprzowego jelita grubego</p><p>Podgardle i okrawki podgotowujemy na półmiękko. Podgardle kroimy w kostkę (1 cm), a pozostałe skrawki przepuszczamy przez maszynkę wraz z surową wątrobą. Na wywarze z podgardla i kawałków podrobów gotujemy kaszę gryczaną, a gdy kasza wchłonie cały płyn (może być półtwarda), dodajemy do niej krew i mieszamy. Następnie przekładamy kaszę z krwią do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pozostałe składniki: zmielone podroby oraz pokrojone podgardle. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Nakładamy masę do osłonki z jelita (dość luźno, bo kasza zwiększy swoją objętość) i po zawiązaniu końców gotujemy we wrzątku przez 45 minut. Potem wyjmujemy kaszankę, oblewamy gorącą wodą i wykładamy na deskę. Pozostawiamy do ostudzenia. Uwaga każdą kaszankę możemy wykonać nie mając osłonek z jelita, poprzez zapiekanie jej w piekarniku w foremkach lub na blasze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="acia1065, post: 1270886, member: 13870"] Kaszanka wyborowa 250 g wątroby wieprzowej 1 kg podgardla 1,25 kg okrawków mięsa i podrobów: śledziony, płucek itp. 1 litr krwi wieprzowej 1,5 kg kaszy gryczanej 120 g soli 1-2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 10 zmielonych ziaren ziela angielskiego osłonki z wieprzowego jelita grubego Podgardle i okrawki podgotowujemy na półmiękko. Podgardle kroimy w kostkę (1 cm), a pozostałe skrawki przepuszczamy przez maszynkę wraz z surową wątrobą. Na wywarze z podgardla i kawałków podrobów gotujemy kaszę gryczaną, a gdy kasza wchłonie cały płyn (może być półtwarda), dodajemy do niej krew i mieszamy. Następnie przekładamy kaszę z krwią do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pozostałe składniki: zmielone podroby oraz pokrojone podgardle. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Nakładamy masę do osłonki z jelita (dość luźno, bo kasza zwiększy swoją objętość) i po zawiązaniu końców gotujemy we wrzątku przez 45 minut. Potem wyjmujemy kaszankę, oblewamy gorącą wodą i wykładamy na deskę. Pozostawiamy do ostudzenia. Uwaga każdą kaszankę możemy wykonać nie mając osłonek z jelita, poprzez zapiekanie jej w piekarniku w foremkach lub na blasze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
kaszanka wyborowa
Top
Bottom