Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kaszanka z ziemniakami i jabłkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 836463" data-attributes="member: 10341"><p>Doskonałe danie na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;. Zrobiłam, kiedy nie miałam pomysłu na coś ciepłego i szybkiego. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 ugotowane ziemniaki ( brałam większe)</p><p>1,2 kg kaszanki </p><p>4 kwaśne jabłka</p><p>tłuszcz do formy </p><p>1/2 szklanki śmietany (22%)</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 jajo</p><p>2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy ( ja wzięłam chrzan)</p><p>pieprz ziołowy</p><p>sól</p><p>masło</p><p></p><p> Obrane ze skórki ugotowane ziemniaki i kaszankę ( też obraną ze skórki) kroimy w plastry, a obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek.</p><p>Zalewamy to śmietaną z rozprowadzoną w niej mąką, jajkiem, chrzanem (lub musztardą), szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Posypujemy wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 30 - 40 minut. Zapiekanka musi być gorąca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 836463, member: 10341"] Doskonałe danie na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Zrobiłam, kiedy nie miałam pomysłu na coś ciepłego i szybkiego. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 4 ugotowane ziemniaki ( brałam większe) 1,2 kg kaszanki 4 kwaśne jabłka tłuszcz do formy 1/2 szklanki śmietany (22%) 1 łyżka mąki 1 jajo 2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy ( ja wzięłam chrzan) pieprz ziołowy sól masło Obrane ze skórki ugotowane ziemniaki i kaszankę ( też obraną ze skórki) kroimy w plastry, a obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy to śmietaną z rozprowadzoną w niej mąką, jajkiem, chrzanem (lub musztardą), szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Posypujemy wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 30 - 40 minut. Zapiekanka musi być gorąca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kaszanka z ziemniakami i jabłkiem
Bottom