Kaszanka zapiekna z jabłkami i świeżym majerankiem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Może to być danie obiadowe albo na niezobowiązujące podjęcie znajomych. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Największym wysiłkiem jest kupienie w supermarkecie doniczki świeżego majeranku.
Składniki
80 dkg kaszanki
4 kwaśne twarde jabłka
3 cebule
25 dkg startego żółtego sera
6 łyżek oleju
6 gałązek świeżego majeranku

Kaszankę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Jabłka myjemy i kroimy na cząstki o takiej wielkości, żeby pokryły nam jedną warstwą dno formy do zapiekania. Przed wyłożeniem ich do formy, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron w następnych 2 łyżkach oleju. Podczas smażenia jabłka zmiękną, więc weżmy poprawkę na to, że zmieści się ich więcej na dnie formy niż surowych.
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki albo piórka, podsmażamy w ostatnich 2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor.
Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy warstwę jabłek, na jabłkach układamy podsmażoną cebulę, posypujemy ją posiekanym majerankiem, a następnie układamy plastry kaszanki. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podajemy w naczyniu, w którym zapiekaliśmy kaszankę. Jako dodatek mogą być ziemniaki puree albo świeża bagietka.
Kiedyś nie miałam świeżego majeranku, więc wzięłam łyżkę suszonego, roztarłam w dłoniach i posypałam cebulę. Też było dobre, chociaż zapach i smak świeżego majeranku jest zdecydowanie lepszy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy