Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kaszanka zapiekna z jabłkami i świeżym majerankiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 818410" data-attributes="member: 10341"><p>Może to być danie obiadowe albo na niezobowiązujące podjęcie znajomych. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;. Największym wysiłkiem jest kupienie w supermarkecie doniczki świeżego majeranku.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>80 dkg kaszanki</p><p>4 kwaśne twarde jabłka</p><p>3 cebule</p><p>25 dkg startego żółtego sera</p><p>6 łyżek oleju</p><p>6 gałązek świeżego majeranku</p><p></p><p>Kaszankę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.</p><p>Jabłka myjemy i kroimy na cząstki o takiej wielkości, żeby pokryły nam jedną warstwą dno formy do zapiekania. Przed wyłożeniem ich do formy, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron w następnych 2 łyżkach oleju. Podczas smażenia jabłka zmiękną, więc weżmy poprawkę na to, że zmieści się ich więcej na dnie formy niż surowych. </p><p>Cebule obieramy, kroimy w półplasterki albo piórka, podsmażamy w ostatnich 2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor. </p><p>Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy warstwę jabłek, na jabłkach układamy podsmażoną cebulę, posypujemy ją posiekanym majerankiem, a następnie układamy plastry kaszanki. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </p><p>Podajemy w naczyniu, w którym zapiekaliśmy kaszankę. Jako dodatek mogą być ziemniaki puree albo świeża bagietka.</p><p>Kiedyś nie miałam świeżego majeranku, więc wzięłam łyżkę suszonego, roztarłam w dłoniach i posypałam cebulę. Też było dobre, chociaż zapach i smak świeżego majeranku jest zdecydowanie lepszy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 818410, member: 10341"] Może to być danie obiadowe albo na niezobowiązujące podjęcie znajomych. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Największym wysiłkiem jest kupienie w supermarkecie doniczki świeżego majeranku. [B]Składniki [/B]80 dkg kaszanki 4 kwaśne twarde jabłka 3 cebule 25 dkg startego żółtego sera 6 łyżek oleju 6 gałązek świeżego majeranku Kaszankę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jabłka myjemy i kroimy na cząstki o takiej wielkości, żeby pokryły nam jedną warstwą dno formy do zapiekania. Przed wyłożeniem ich do formy, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron w następnych 2 łyżkach oleju. Podczas smażenia jabłka zmiękną, więc weżmy poprawkę na to, że zmieści się ich więcej na dnie formy niż surowych. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki albo piórka, podsmażamy w ostatnich 2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor. Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy warstwę jabłek, na jabłkach układamy podsmażoną cebulę, posypujemy ją posiekanym majerankiem, a następnie układamy plastry kaszanki. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy w naczyniu, w którym zapiekaliśmy kaszankę. Jako dodatek mogą być ziemniaki puree albo świeża bagietka. Kiedyś nie miałam świeżego majeranku, więc wzięłam łyżkę suszonego, roztarłam w dłoniach i posypałam cebulę. Też było dobre, chociaż zapach i smak świeżego majeranku jest zdecydowanie lepszy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kaszanka zapiekna z jabłkami i świeżym majerankiem
Bottom