Kaszowy misz masz

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Może przepis nie jest szczególnie skomplikowany, ale ci którzy próbowali, stwierdzali, że nie pomyśleliby, żeby coś takiego zrobić więc podzielę się swoim sposobem na kaszę
icon_smile.gif


kasza gryczana - kubek
kasza jaglana - pół kubka
masło
"zielone": pęczek pietruszki lub mięty
cebula
woda

Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu. W garnku tymczasem roztopić łyżkę tłuszczu (np masła), wstawić czajnik z wodą. Podsmażyć kaszę (tak, żeby była ciepła a ziarenka obtoczone tłuszczem), na koniec dodać cebulkę. Kiedy woda się zagotuje wlać jej do garnka 3 kubki (ja podczas wlewania posługuję się pokrywką niczym tarczą, gdyż pryska ;)), wrzucić pęczek zielonego, przykryć (warto, żeby pokrywka była szklana, w celu obserwacji). Jak wchłonie się cała woda, garnek z kaszą zawinąć, zależnie od opcji politycznej, we wczorajsze wydanie "Wyborczej" lub "Rzeczpospolitej" i na min pół godziny wstawić pod kołdrę. Przed podaniem wyjąć zielone
icon_smile.gif


Jeśli chodzi o kaszę gryczaną, lubię teżczasem wymieszać ciemną i jasną, efekt wizualny wtedy jest dość ciekawy
icon_smile.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
i ja
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, Anuc się nawróciła...
icon_smile.gif

Zrobię sobie na jutro do pracy ale zielone zostaje!
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie!
To 'wyparzenie' na patelni usuwa wszelka goryczke.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy