Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kawa granita z panna cotta (LCB)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 106568" data-attributes="member: 128"><p>Czas przygotowania: 1 godzina + noc chłodzenia</p><p>Czas gotowania: 20 minut</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>235 g miałkiego cukru</p><p>15 g czarnej kawy rozpuszczalnej</p><p>30 ml dowolnego likeru kawowego</p><p>4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki sproszkowanej</p><p>2 laski wanilii rozciete wzdłuż</p><p>250 ml mleka</p><p>250 ml gęstej śmietany</p><p></p><p><strong>Sposób wykonania</strong></p><p>Przez 10 minut na wolnym ogniu gotować 175 ml wody i 175 g cukru.</p><p>Dodac kawę rozpuszczoną w odrobinie wody i dobrze utrzeć.</p><p>Pozostawić do schłodzenia.</p><p>Dodać 500 ml wody i likier. Przelać kawę do plastikowego lub metalowego naczynia i mrozić przez noc.</p><p>Żelatynę namoczyć (proszek rozpuścić w 2 lyżkach gorącej wody, a listki ulozyć w wodzie tak, by je przykryła).</p><p>Zeskrobać nasiona z lasek wanilii do rondelka, dodac przepołowione laski, smietanę i pozostały cukier. Zagotować, przecedzić do miski, usuwając wanilię.</p><p>Do goracegop mlecznego plynu dodać żelatynę (z platków zlac nadmiar wody) i mieszac do rozpuszczenia.</p><p>Umiescić miskę w drugiej, wypełnionej bardzo zimna wodą i ucierać do momentu gdy żelatyna zacznie gęstnieć. Przelac do 4 foremek o pojemności 100 ml każda. Schładzać przez noc.</p><p>Na pół godziny przed podaniem oziębić 4 talerze. wyjąć krem z foremek. Czynność tę ułatwi owinięcie ich ciepłą ściereczkąi obrócenie dnem do góry.</p><p>Brzegiem lyżki zeskrobać wiórki zamrożonej kawy i ułozyć obok kremu panna cotta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 106568, member: 128"] Czas przygotowania: 1 godzina + noc chłodzenia Czas gotowania: 20 minut [B]Składniki:[/B] 235 g miałkiego cukru 15 g czarnej kawy rozpuszczalnej 30 ml dowolnego likeru kawowego 4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki sproszkowanej 2 laski wanilii rozciete wzdłuż 250 ml mleka 250 ml gęstej śmietany [B]Sposób wykonania[/B] Przez 10 minut na wolnym ogniu gotować 175 ml wody i 175 g cukru. Dodac kawę rozpuszczoną w odrobinie wody i dobrze utrzeć. Pozostawić do schłodzenia. Dodać 500 ml wody i likier. Przelać kawę do plastikowego lub metalowego naczynia i mrozić przez noc. Żelatynę namoczyć (proszek rozpuścić w 2 lyżkach gorącej wody, a listki ulozyć w wodzie tak, by je przykryła). Zeskrobać nasiona z lasek wanilii do rondelka, dodac przepołowione laski, smietanę i pozostały cukier. Zagotować, przecedzić do miski, usuwając wanilię. Do goracegop mlecznego plynu dodać żelatynę (z platków zlac nadmiar wody) i mieszac do rozpuszczenia. Umiescić miskę w drugiej, wypełnionej bardzo zimna wodą i ucierać do momentu gdy żelatyna zacznie gęstnieć. Przelac do 4 foremek o pojemności 100 ml każda. Schładzać przez noc. Na pół godziny przed podaniem oziębić 4 talerze. wyjąć krem z foremek. Czynność tę ułatwi owinięcie ich ciepłą ściereczkąi obrócenie dnem do góry. Brzegiem lyżki zeskrobać wiórki zamrożonej kawy i ułozyć obok kremu panna cotta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kawa granita z panna cotta (LCB)
Top
Bottom