Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kawa z marchewką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alka" data-source="post: 2116" data-attributes="member: 50"><p>KAWA Z MARCHEWKĄ</p><p>Składniki:</p><p>250 g tłuszczu,</p><p>3,5 szkl. mąki,</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 szkl cukru</p><p>200 g marchwi</p><p>szczypta soli</p><p>masa: 1 szkl. cukru</p><p>3/4 l wody</p><p>0,5 szkl. kaszki mannej</p><p>250 g tłuszczu</p><p>3 łyżki kawy rozpuszczalnej</p><p>ozdoba: czekoladowe ziarenka kawy (na zdjęciu posypane kawą zmieloną)</p><p></p><p>Marchewkę ucieramy drobniutko. Dodajemy do niej posiekany tłuszcz, cukier i mąkę 3 szkl (jeżeli marchewka bardzo soczysta to więcej) wymieszaną z proszkiem i szybko zagniatamy ciasto. Teraz dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor (ok. 20 minut). Najlepiej piec te blaty na papierze – łatwo będzie je wyjąć.</p><p>W garnuszku gotujemy kaszkę na wodzie z cukrem i kawą. Gęstą kaszkę pozostawiamy do wystudzenia. Obok garnuszka z kaszką kładziemy tłuszczyk by się ogrzał. Jak już mamy tłuszcz i kaszkę w tej samej temperaturze to miksujemy tłuszczyk dodając do niego po łyżce kaszki. </p><p>Teraz kończymy nasze dzieło: kładziemy jeden blat na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż połowę kremu, kładziemy drugi blat i na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż nam zostało kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu i przyozdabiamy ziarenkami kawy. Teraz trzeba poczekać przynajmniej 2 godziny by ciacho się &#8222;przegryzło&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alka, post: 2116, member: 50"] KAWA Z MARCHEWKĄ Składniki: 250 g tłuszczu, 3,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl cukru 200 g marchwi szczypta soli masa: 1 szkl. cukru 3/4 l wody 0,5 szkl. kaszki mannej 250 g tłuszczu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ozdoba: czekoladowe ziarenka kawy (na zdjęciu posypane kawą zmieloną) Marchewkę ucieramy drobniutko. Dodajemy do niej posiekany tłuszcz, cukier i mąkę 3 szkl (jeżeli marchewka bardzo soczysta to więcej) wymieszaną z proszkiem i szybko zagniatamy ciasto. Teraz dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor (ok. 20 minut). Najlepiej piec te blaty na papierze – łatwo będzie je wyjąć. W garnuszku gotujemy kaszkę na wodzie z cukrem i kawą. Gęstą kaszkę pozostawiamy do wystudzenia. Obok garnuszka z kaszką kładziemy tłuszczyk by się ogrzał. Jak już mamy tłuszcz i kaszkę w tej samej temperaturze to miksujemy tłuszczyk dodając do niego po łyżce kaszki. Teraz kończymy nasze dzieło: kładziemy jeden blat na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż połowę kremu, kładziemy drugi blat i na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż nam zostało kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu i przyozdabiamy ziarenkami kawy. Teraz trzeba poczekać przynajmniej 2 godziny by ciacho się „przegryzło”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kawa z marchewką
Top
Bottom