Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kawior z buraków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 827727" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni rosyjskiej&quot; Hyginy Seheń i zaliczany jest do zakąsek. Wprowadziłam pewne modyfikacje do wykonania, ponieważ książkę wydano w latach 70. i dla własnej wygody zmieniłam sposób robienia tej zakąski.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg buraków</p><p>25 dkg ogórków kwaszonych (wybierać większe)</p><p>pół główki czosnku obranego i roztartego (ja wzięłam 3 spore ząbki)</p><p>duża cebula (8 dkg)</p><p>2 łyżki oleju + 2 łyżki do smażenia (najlepszy jest olej bezwonny ryżowy ew. z pestek winogron)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Buraki myjemy i gotujemy albo pieczemy w łupinach. Ogórki obieramy i usuwamy nasiona. Obraną cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i przesmażamy na oleju. Obrany czosnek rozcieramy (ja przecisnęłam przez praskę). Obrane buraki i ogórki pokroiłam w mniej więcej jednakowe kawałki i tutaj w oryginalnym przepisie jest przepuszczenie wszystkiego przez maszynkę, a ja skorzystałam z blendera. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z miksowaniem, bo kawior ma mieć strukturę gruzełkowatą, a nie mazistą. Najlepiej zacząć miksować od kilku sekund, sprawdzić, i jeśli jeszcze kawałki są za duże, powtórzyć krótkie miksowanie. Kiedy konsystencja jest zadowalająca, dodajemy sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy, gdy trzeba dodajemy trochę oleju. Kto chce, może oczywiście wykorzystać do tego dania podane w składnikach pół główki czosnku. Ja stwierdziłam, że zacznę od 3 ząbków, a w miarę potrzeby zawsze mogę przecisnąć przez praskę większą ilość. Ale dla mnie takiej potrzeby nie było. </p><p>Nie podano natomiast do czego ten kawior się podaje. Próbowałam z pieczywem z masłem i smakowało bardzo dobrze. Sądzę, że równie dobry może być do wędliny, zimnych mięs i serów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 827727, member: 10341"] Przepis pochodzi z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń i zaliczany jest do zakąsek. Wprowadziłam pewne modyfikacje do wykonania, ponieważ książkę wydano w latach 70. i dla własnej wygody zmieniłam sposób robienia tej zakąski. [B]Składniki [/B]50 dkg buraków 25 dkg ogórków kwaszonych (wybierać większe) pół główki czosnku obranego i roztartego (ja wzięłam 3 spore ząbki) duża cebula (8 dkg) 2 łyżki oleju + 2 łyżki do smażenia (najlepszy jest olej bezwonny ryżowy ew. z pestek winogron) sól, pieprz Buraki myjemy i gotujemy albo pieczemy w łupinach. Ogórki obieramy i usuwamy nasiona. Obraną cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i przesmażamy na oleju. Obrany czosnek rozcieramy (ja przecisnęłam przez praskę). Obrane buraki i ogórki pokroiłam w mniej więcej jednakowe kawałki i tutaj w oryginalnym przepisie jest przepuszczenie wszystkiego przez maszynkę, a ja skorzystałam z blendera. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z miksowaniem, bo kawior ma mieć strukturę gruzełkowatą, a nie mazistą. Najlepiej zacząć miksować od kilku sekund, sprawdzić, i jeśli jeszcze kawałki są za duże, powtórzyć krótkie miksowanie. Kiedy konsystencja jest zadowalająca, dodajemy sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy, gdy trzeba dodajemy trochę oleju. Kto chce, może oczywiście wykorzystać do tego dania podane w składnikach pół główki czosnku. Ja stwierdziłam, że zacznę od 3 ząbków, a w miarę potrzeby zawsze mogę przecisnąć przez praskę większą ilość. Ale dla mnie takiej potrzeby nie było. Nie podano natomiast do czego ten kawior się podaje. Próbowałam z pieczywem z masłem i smakowało bardzo dobrze. Sądzę, że równie dobry może być do wędliny, zimnych mięs i serów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kawior z buraków
Bottom