Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kebabczeta po bułgarsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 595422" data-attributes="member: 956"><p>Mam taki stary przepis wycięty z jakiejś gazety. </p><p></p><p><strong>Kebabczeta po bułgarsku</strong></p><p></p><p>1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce)</p><p>2 cebule</p><p>2 jajka</p><p>3 łyżki bułki tartej</p><p>sól, pieprz</p><p>kminek mielony</p><p></p><p>bułka tarta do panierowania</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Mięsa zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do miesa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować &quot;kiełbaski&quot; grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na silnie rozgrzany na dużej patelni olej. Smażyć stale przewracając, żeby kebabczeta z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać wprost z patelni - posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można upiec na grillu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 595422, member: 956"] Mam taki stary przepis wycięty z jakiejś gazety. [B]Kebabczeta po bułgarsku[/B] 1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce) 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz kminek mielony bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięsa zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do miesa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na silnie rozgrzany na dużej patelni olej. Smażyć stale przewracając, żeby kebabczeta z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać wprost z patelni - posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można upiec na grillu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kebabczeta po bułgarsku
Top
Bottom