Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Keczup domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1420504" data-attributes="member: 2721"><p>Tak, jak mówi Ker, nie wiem, czy to się dobrze zmieli. Z podsmażaną cebulą to już z pewnością będzie inny smak. Trzeba przemyśleć, czego się chce: obawiam się, że z surowymi wyjdzie coś innego. Dążeniem tego przepisu jest imitacja keczupu ze sklepu. Mi osobiście o taki właśnie chodziło, a nie o kolejny sos pomidorowy. Natomiast wszelkie próby &quot;ulepszania&quot; przepisu podmianą składników cofną go znowu do smaku domowego sosu. Przecież w suszonej cebuli i suszonym czosnku nie ma niczego złego. I tak otrzymujemy produkt o wiele zdrowszy, iż z butelki, bo bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów. Więc oczywiście, jeśli ktoś chce mieć domowy sos wielowarzywny, to pewnie, można zmieniać. Ale jeśli ktoś chce mieć produkt, który smakuje jak keczup, do którego jesteśmy przyzwyczajeni - ja bym zostawiła tak, jak jest.</p><p></p><p>Generalnie, keczup to fajny i zdrowy dodatek do jedzenia: pomidory zawierają cenny potas, witaminę C oraz są prawdziwą skarbnicą antyutleniaczy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, który jest antyutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz układu sercowo-naczyniowego. Co lepsze, w pomidorach poddanych obróbce termicznej zwiększa się biodostępność i bioprzyswajalność likopenu - czyli z keczupu/sosu zostanie nawet łatwiej przyswojony, niż z surowego pomidora. A kiedy zrobimy keczup sami, robi się on jeszcze zdrowszy, ponieważ nie zawiera dodawanych przez fabryki sztucznych ulepszaczy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1420504, member: 2721"] Tak, jak mówi Ker, nie wiem, czy to się dobrze zmieli. Z podsmażaną cebulą to już z pewnością będzie inny smak. Trzeba przemyśleć, czego się chce: obawiam się, że z surowymi wyjdzie coś innego. Dążeniem tego przepisu jest imitacja keczupu ze sklepu. Mi osobiście o taki właśnie chodziło, a nie o kolejny sos pomidorowy. Natomiast wszelkie próby "ulepszania" przepisu podmianą składników cofną go znowu do smaku domowego sosu. Przecież w suszonej cebuli i suszonym czosnku nie ma niczego złego. I tak otrzymujemy produkt o wiele zdrowszy, iż z butelki, bo bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów. Więc oczywiście, jeśli ktoś chce mieć domowy sos wielowarzywny, to pewnie, można zmieniać. Ale jeśli ktoś chce mieć produkt, który smakuje jak keczup, do którego jesteśmy przyzwyczajeni - ja bym zostawiła tak, jak jest. Generalnie, keczup to fajny i zdrowy dodatek do jedzenia: pomidory zawierają cenny potas, witaminę C oraz są prawdziwą skarbnicą antyutleniaczy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, który jest antyutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz układu sercowo-naczyniowego. Co lepsze, w pomidorach poddanych obróbce termicznej zwiększa się biodostępność i bioprzyswajalność likopenu - czyli z keczupu/sosu zostanie nawet łatwiej przyswojony, niż z surowego pomidora. A kiedy zrobimy keczup sami, robi się on jeszcze zdrowszy, ponieważ nie zawiera dodawanych przez fabryki sztucznych ulepszaczy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Keczup domowy
Top
Bottom