Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Kedgeree z łososia (LCB)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 106549" data-attributes="member: 128"><p>Czas przygotowania: 20 minut</p><p>Czas smażenia i gotowania: 16 minut</p><p>4 porcje</p><p></p><p><strong>składniki:</strong></p><p>2 jaja o temp. pokojowej</p><p>50 g masła</p><p>375 g filetów z łososia, ugotowanych i pokrojonych w płaty</p><p>250 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego i odcedzonego</p><p>1 jajo, roztrzepane</p><p>3 łyżki śmietany</p><p>1-2 łyżeczki posiekanego świeżego kopru lub szczypiorku</p><p></p><p><strong>Sposób wykonania:</strong></p><p>W małym rondlu zagotować wodę i delikatnie włożyć 2 jajka. Ponownie doprowadzić ją do wrzenia i gotować powoli jeszcze przez 7 minut.</p><p>Jajka wyjąc ostrożnie, umieścić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i grubo posiekać. Żółtka powinny być nieco wilgotne.</p><p>Masło rozpuścić na patelni i przez 30 sekund smażyć na nim łososia. Dodać ryż i posiekane jajka. Płaskim nożem do ryb, przewracać składniki na patelni, nad duzym ogniem 2 minuty aż będą gorące. </p><p>Należy robić to zdecydowanie aby uniknąć sklejania się ryżu.</p><p>Zmiksować jajko ze śmietaną, wlać na patelnię z ryżem i mieszać nożem przez 3-5 minut tak, by składniki nie przywarly do patelni. Doprawić do smaku.</p><p>Kedgeree przełożyć na ogrzany talerz i podawać przybrany swiezym koperkirm lub szczypiorkiem.</p><p></p><p><strong>Rada szefa kuchni:</strong></p><p>Dla uzyskania lepszego efektu nalezy uzyć tak suchego ryżu jak to tylko mozliwe. Dobrze jest ugotować go dzień wcześniej.</p><p>Nie należy przejmowac się tym, że ugotowane jajka wygladaja na zbyt miękkie i wilgotne, dojdą do właściwego stanu podczas smażenia z ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 106549, member: 128"] Czas przygotowania: 20 minut Czas smażenia i gotowania: 16 minut 4 porcje [B]składniki:[/B] 2 jaja o temp. pokojowej 50 g masła 375 g filetów z łososia, ugotowanych i pokrojonych w płaty 250 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego i odcedzonego 1 jajo, roztrzepane 3 łyżki śmietany 1-2 łyżeczki posiekanego świeżego kopru lub szczypiorku [B]Sposób wykonania:[/B] W małym rondlu zagotować wodę i delikatnie włożyć 2 jajka. Ponownie doprowadzić ją do wrzenia i gotować powoli jeszcze przez 7 minut. Jajka wyjąc ostrożnie, umieścić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i grubo posiekać. Żółtka powinny być nieco wilgotne. Masło rozpuścić na patelni i przez 30 sekund smażyć na nim łososia. Dodać ryż i posiekane jajka. Płaskim nożem do ryb, przewracać składniki na patelni, nad duzym ogniem 2 minuty aż będą gorące. Należy robić to zdecydowanie aby uniknąć sklejania się ryżu. Zmiksować jajko ze śmietaną, wlać na patelnię z ryżem i mieszać nożem przez 3-5 minut tak, by składniki nie przywarly do patelni. Doprawić do smaku. Kedgeree przełożyć na ogrzany talerz i podawać przybrany swiezym koperkirm lub szczypiorkiem. [B]Rada szefa kuchni:[/B] Dla uzyskania lepszego efektu nalezy uzyć tak suchego ryżu jak to tylko mozliwe. Dobrze jest ugotować go dzień wcześniej. Nie należy przejmowac się tym, że ugotowane jajka wygladaja na zbyt miękkie i wilgotne, dojdą do właściwego stanu podczas smażenia z ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Kedgeree z łososia (LCB)*
Top
Bottom