Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Keks gruszkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 909543" data-attributes="member: 8429"><p>Przepis znaleziony w &quot;Ciasta na stół&quot; 5/2009 podaję z małymi zmianami.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial Black'">Keks gruszkowy</span></span></p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>100 g orzechów włoskich,</p><p>150 g cukru,</p><p>200 g masła lub margaryny,</p><p>szczypta soli,</p><p>4 jajka,</p><p>300 g mąki pszennej,</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p>2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,</p><p>2-3 gruszki,</p><p>2-3 łyżki soku z cytryny,</p><p>50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)</p><p></p><p>Czekoladę i orzechy posiekać, gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładki krem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając dodawać porcjami do utartej masy. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i wymieszać mikserem. Na koniec dodać przygotowane orzechy, gruszki i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec 50-60 min w temperaturze 175 st. C, przed wyjęciem zrobić próbę patyczkiem. Upieczony keks na 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. </p><p></p><p>Piekłam w foremce keksowej o wymiarach 11 x 30 cm.</p><p></p><p>Smacznego!</p><p></p><p>[ATTACH=full]46766[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 909543, member: 8429"] Przepis znaleziony w "Ciasta na stół" 5/2009 podaję z małymi zmianami. [SIZE=12][FONT=Arial Black]Keks gruszkowy[/FONT][/SIZE] Składniki: 100 g orzechów włoskich, 150 g cukru, 200 g masła lub margaryny, szczypta soli, 4 jajka, 300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2-3 gruszki, 2-3 łyżki soku z cytryny, 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) Czekoladę i orzechy posiekać, gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładki krem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając dodawać porcjami do utartej masy. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i wymieszać mikserem. Na koniec dodać przygotowane orzechy, gruszki i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec 50-60 min w temperaturze 175 st. C, przed wyjęciem zrobić próbę patyczkiem. Upieczony keks na 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Piekłam w foremce keksowej o wymiarach 11 x 30 cm. Smacznego! [ATTACH=full]46766[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Keks gruszkowy
Top
Bottom