- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Od ponad pół roku jestem na diecie South Beach, więc jakoby zrobić i "sobie dobrze" podczas świąt (i nie tylko) postanowiłam zmodyfikować przyjazne diecie przepisy na ciasta świąteczne. I tak powstał :
1.KEKS
Składniki :
300 g mąki (z pełnego przemiału pszenna)
140 g margaryny do smażenia bez tłuszczó trans (uzyłam Masmix Kulinarny)
65 g fruktozy lub słodzika
4 jaja
50 ml rumu (moze byc wiecej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g bakalii (orzechy włoskie, daktyle, śliwki kalifornijskie, figi, suszone gruszki, orzechy laskowe, pekan i suszone morele)
sól
Sposób przygotowania:
1. Bakalie pokrój i mocz w rumie ok. 4 godzin
2. Margaryne z fruktozą i szczyptą soli utrzyj na puszystą masę, nadal ucierając połącz z wbijanymi kolejno żółtkami (ja wszystko miksuje) dodawaj po łyżce mąki
3. Miksuj, az ciasto bedzie puszyste i jednolite
4. Dodaj bakalie oprószone mąką, rum i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj
5. Z białek ubij sztywną pianę ze szczypta soli i delkatnie połącz z ciastem,
6. Wyłóż ciasto do formy (uzyłam silikonowej keksówki - bez tłuszczu i tartej bułki) i piecz ok. 55 min. w 180 stopniach.
7. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować bakaliami i pokruszonymi orzechami lub polać polewą (ja pominęłam)
Z podanego przepisu wyszły mi dwie małe keksówki
Kolejnym pomysłem było ciasto fasolowe, do którego zrobienia nie używa się zupełnie mąki, a wychodzi pyszne, puszyste i smakuje jak "normalne" ciasto
FASOLOWE BROWNIE o smaku piernika
Składniki:
1 puszka białej fasoli (najlepsza jest Butter bean - bardzo duża, biała)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżezki cynamonu
aromat rumowy - do "smaku" ja dałam ok 0.5 łyzeczki
1/3 szklanki słodzika lub fruktozy (jak kto lubi słodkie można więcej)
0,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (ew. Masmixa)
opcjonalnie: bakalie orzechy, kawałki gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania:
1. Fasolę opłukać pod wodą i odsączyć
2. do blendera wrzucić kolejno (kolejność NIEPRZYPADKOWA - dzięki temu będzie łatwiej wszystko zmieszać):
- 2 jajka
- fasole
- kakao, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat, przyprawy, słodzik i olej
- 2 jajka
3. wyżej wymienione składniki zmiksowac na gładką masę
4. dodać wybrane bakalie,orzechy, czekoladę itp - wymieszać
5. wlać do formy (ja używam silikonowych - pieke bez tłuszczu dodatkowego). Forma może byc jakakolwiek - ciasto wychodzi równie wspaniale w formie muffinków, ale tez w keksówce, czy normalnej prostokatnej.
6. piec w 180 stopniach 35-45 minut (zależy jaką formę ciasta wybierzecie - muffinki pieką się szybciej)
Takie ciasto mozna modyfikować na wszelakie sposoby - dodawać dżemy, inne aromaty, alkohole, owoce
smacznego
1.KEKS
Składniki :
300 g mąki (z pełnego przemiału pszenna)
140 g margaryny do smażenia bez tłuszczó trans (uzyłam Masmix Kulinarny)
65 g fruktozy lub słodzika
4 jaja
50 ml rumu (moze byc wiecej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g bakalii (orzechy włoskie, daktyle, śliwki kalifornijskie, figi, suszone gruszki, orzechy laskowe, pekan i suszone morele)
sól
Sposób przygotowania:
1. Bakalie pokrój i mocz w rumie ok. 4 godzin
2. Margaryne z fruktozą i szczyptą soli utrzyj na puszystą masę, nadal ucierając połącz z wbijanymi kolejno żółtkami (ja wszystko miksuje) dodawaj po łyżce mąki
3. Miksuj, az ciasto bedzie puszyste i jednolite
4. Dodaj bakalie oprószone mąką, rum i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj
5. Z białek ubij sztywną pianę ze szczypta soli i delkatnie połącz z ciastem,
6. Wyłóż ciasto do formy (uzyłam silikonowej keksówki - bez tłuszczu i tartej bułki) i piecz ok. 55 min. w 180 stopniach.
7. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować bakaliami i pokruszonymi orzechami lub polać polewą (ja pominęłam)
Z podanego przepisu wyszły mi dwie małe keksówki
Kolejnym pomysłem było ciasto fasolowe, do którego zrobienia nie używa się zupełnie mąki, a wychodzi pyszne, puszyste i smakuje jak "normalne" ciasto
FASOLOWE BROWNIE o smaku piernika
Składniki:
1 puszka białej fasoli (najlepsza jest Butter bean - bardzo duża, biała)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżezki cynamonu
aromat rumowy - do "smaku" ja dałam ok 0.5 łyzeczki
1/3 szklanki słodzika lub fruktozy (jak kto lubi słodkie można więcej)
0,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (ew. Masmixa)
opcjonalnie: bakalie orzechy, kawałki gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania:
1. Fasolę opłukać pod wodą i odsączyć
2. do blendera wrzucić kolejno (kolejność NIEPRZYPADKOWA - dzięki temu będzie łatwiej wszystko zmieszać):
- 2 jajka
- fasole
- kakao, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat, przyprawy, słodzik i olej
- 2 jajka
3. wyżej wymienione składniki zmiksowac na gładką masę
4. dodać wybrane bakalie,orzechy, czekoladę itp - wymieszać
5. wlać do formy (ja używam silikonowych - pieke bez tłuszczu dodatkowego). Forma może byc jakakolwiek - ciasto wychodzi równie wspaniale w formie muffinków, ale tez w keksówce, czy normalnej prostokatnej.
6. piec w 180 stopniach 35-45 minut (zależy jaką formę ciasta wybierzecie - muffinki pieką się szybciej)
Takie ciasto mozna modyfikować na wszelakie sposoby - dodawać dżemy, inne aromaty, alkohole, owoce
smacznego