Keks Nietypowy

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
5 jaj
1 szkl cukru
1 kos. masła
3 szkl mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szkl dżemu z czarnych porzeczek
1 szkl dżemu truskawkowego
1 szkl rodzynek
1 szkl zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka mielonych gożdzików lub ziela ang.(ja nie daję bo mąż nie lubi )

Żółtka utrzeć,białka ubić.
Mąkę zmieszać z cynamonemi gożdzikami.
masło utrzeć z cukrem dodawać powoli dżemy wlać żółtka utrzeć.
Sodę wymieszać z mlekiem i dodawać do masy na przemian z mąką.
Wsypać rodzynki i wymieszac.
Na końcu dodać pianę z białek.
Upiec
polukrowć.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Zdjęcia niestety nie wstawię brak sprzętu.
A piekę zawsze tak na oko około 40-45 min. sprawdzam patyczkiem.
Najlepszy jest jak ostoi tak chociaż z 1 dzień ale u mnie to nieralne bo mąż najchetniej jeszcze ciepłe by zjadł. jak każe ciasto zresztą.
Acha w tem.180
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Piekłam dzisiaj, nie wiedząc jeszcze w jakiej temperaturze, ustawiłam piekarnik na 180 stopni. Ciasta wyszło tyle że wlałam na blachę bo do keksówki by się nie zmieściło. Po godzinie pieczenia ciasto w środku było zupełnie mokre i kleiło się do patyczka. W desperacji piekłam dalej. Bez skutku... Po 2 godzinach ciasto nadal nie było upieczone. Chyba czegoś brakuje w tym przepisie. Czy przypadkiem nie trzeba dodawać proszku do pieczenia? Szkoda, bo nadaje się tylko do wyrzucenia
icon_sad.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Yoanko - tu niektórzy uwielbiają zakalce ;)

Co do przepisu to nie pomogę
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

trzykrotka

Member
Mar 21, 2006
37
0
0
Piekłam dzisiaj, nie wiedząc jeszcze w jakiej temperaturze, ustawiłam piekarnik na 180 stopni. Ciasta wyszło tyle że wlałam na blachę bo do keksówki by się nie zmieściło. Po godzinie pieczenia ciasto w środku było zupełnie mokre i kleiło się do patyczka. W desperacji piekłam dalej. Bez skutku... Po 2 godzinach ciasto nadal nie było upieczone. Chyba czegoś brakuje w tym przepisie. Czy przypadkiem nie trzeba dodawać proszku do pieczenia? Szkoda, bo nadaje się tylko do wyrzucenia
icon_sad.gif
Hmm, ja tego ciasta nie robiłam, ale - nie zapomniałaś przypadkiem o sodzie?
Z drugiej strony, faktycznie bardzo dużo tu rzadkich składników :roll: Może trezba by użyć jakiegoś supergęstego, domowego dżemu bez chemii? :roll:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
CYTATEh... cos trzeba jeść no nie
ale zakalce podobno niezdrowe sa :roll: ale tak je lubie ze moge sie nawet pochorowac dla tej przyjemnosci :mrgreen:
Tfuuu - nie choruj :!: :!: :!:
Ale zakalce przecież raz a ruski rok wychodzą a jedzone w niewielkich ilościach hmm... chyba nie będzie tak źle... :pfeif:
Wątek zaśmiecamy :oops:

To ja może o tej sodzie napisze - w sumie soda działa jak proszek, więc można wymiennie stosować (z tego co wiem ;) ).
Może Ela ma inną objętościowo łyżeczkę ;)
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Piekłam tylko raz.Było też mokre ale zjadliwe.
A ze nie jadam tylko piekę to mąż się nie zalił.
Myślę ze soda wystarczy ale można sprubować coś porawić.
Szkoda :cry:
Może usunę przepis skoro się nie sprawdził?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Elu czekaj aż ktos jeszcze wypróbuje może wtedy się uda i zasmakuje