- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Keks
Składniki:
* 500 g mąki + do posypania bakalii ok. 1 łyżki
* 250g masła/margaryny
* 4 jajka
* 180 - 200 g cukru pudru
* 15g proszku do wypieków
* ok. 60ml mleka
* ok. 75ml brandy
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)
* bakalie ( u mnie ok. 400 g suszonych moreli, wiśni, truskawek, śliwek + kandyzowana skórka z cytryny + orzechy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wykonanie:
Bardzo miękką margarynę/masło utrzeć na puch, dodając do niej stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy po 1 jajku, ciągle ucierając. Kolejne jajko dodajemy wtedy gdy poprzednie już dobrze połączyło się z tłuszczem.
Ciągle ucierając dodajemy stopniowo mleko, a następnie brandy i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, wciąż ucierając. Ciasto wychodzi dość gęste.
Przygotowane bakalie posypać mąką i wymieszać, a następnie dodać do ciasta. Wymieszać z ciastem
Keksy piekłam w małych (7x20cm), jednorazowych foremkach i wyszło mi 3 sztuki. Jeżeli lubimy wysokie keksy, to można użyć odrobinę dłuższych foremek i ciasto podzielić na 2 części.
Foremki nasmarować tłuszczem i włożyć ciasto
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę (u mnie było 1h10minut). najlepiej sprawdzić patyczkiem
Mój keks nie jest bardzo słodki, więc wielbiciele słodkich ciast powinni dodać więcej cukru


Składniki:
* 500 g mąki + do posypania bakalii ok. 1 łyżki
* 250g masła/margaryny
* 4 jajka
* 180 - 200 g cukru pudru
* 15g proszku do wypieków
* ok. 60ml mleka
* ok. 75ml brandy
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)
* bakalie ( u mnie ok. 400 g suszonych moreli, wiśni, truskawek, śliwek + kandyzowana skórka z cytryny + orzechy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wykonanie:
Bardzo miękką margarynę/masło utrzeć na puch, dodając do niej stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy po 1 jajku, ciągle ucierając. Kolejne jajko dodajemy wtedy gdy poprzednie już dobrze połączyło się z tłuszczem.
Ciągle ucierając dodajemy stopniowo mleko, a następnie brandy i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, wciąż ucierając. Ciasto wychodzi dość gęste.
Przygotowane bakalie posypać mąką i wymieszać, a następnie dodać do ciasta. Wymieszać z ciastem
Keksy piekłam w małych (7x20cm), jednorazowych foremkach i wyszło mi 3 sztuki. Jeżeli lubimy wysokie keksy, to można użyć odrobinę dłuższych foremek i ciasto podzielić na 2 części.
Foremki nasmarować tłuszczem i włożyć ciasto
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę (u mnie było 1h10minut). najlepiej sprawdzić patyczkiem
Mój keks nie jest bardzo słodki, więc wielbiciele słodkich ciast powinni dodać więcej cukru


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: