Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Keksy imbirowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 757694" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Na podstawie miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>25 dkg mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 całe jaja</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 żółtka</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżka sproszkowanego imbiru</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Do porcelanowej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i 2 żółtka. Miskę wstawiamy do rondla z zimną wodą, rondel stawiamy na średnim ogniu. Ubijamy zawartość miski trzepaczką tak długo, aż woda w rondlu się nie zagotuje. Wówczas dodajemy imbir i ucieramy krem ( po wyjęciu miski z wody) póki nie przestygnie. Do ochłodzonego kremu dodajemy mąkę, bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - po czym rozwałkowujemy je dość cienko (3 -5 mm) na stolnicy i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy je na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku na ciemnozłoty kolor.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 757694, member: 10341"] [SIZE=10]Na podstawie miesięcznika "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki [/B]25 dkg mąki 25 dkg cukru 2 całe jaja 2 żółtka łyżka sproszkowanego imbiru Do porcelanowej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i 2 żółtka. Miskę wstawiamy do rondla z zimną wodą, rondel stawiamy na średnim ogniu. Ubijamy zawartość miski trzepaczką tak długo, aż woda w rondlu się nie zagotuje. Wówczas dodajemy imbir i ucieramy krem ( po wyjęciu miski z wody) póki nie przestygnie. Do ochłodzonego kremu dodajemy mąkę, bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - po czym rozwałkowujemy je dość cienko (3 -5 mm) na stolnicy i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy je na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku na ciemnozłoty kolor. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Keksy imbirowe
Top
Bottom