Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Keskek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1527986" data-attributes="member: 1142"><p>Keskek to tradycyjne danie z Anatolii. Przyrzadzane jest na specjalne okazje, a skladniki glowne to mieso i kasza.</p><p></p><p>Ponizszy przepis to moja wersja dania.</p><p></p><p><strong>olej </strong></p><p><strong>maslo</strong></p><p><strong>4 cebule, drobno posiekane</strong></p><p><strong>1kg jagnieciny, karkowki z koscia najlepiej, pokrojonej w spora kostke</strong></p><p><strong>2l wywaru miesnego (jagniecego)</strong></p><p><strong>3 liscie laurowe</strong></p><p><strong>200g peczaku</strong></p><p><strong>kumin</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p></p><p>opcjonalnie mozna rowniez dodac ciecierzyce.</p><p></p><p>Wszystko okraszam sosem sporzadzonym z oleju, chilli w proszku i platkach.</p><p></p><p>Zaczynam od usmazenia jednej cebuli - rozgrzewam olej z maslem i smaze cebulke na srednim ogniu az sie delikatnie zezloci, ok 20 min. Wyjmuje z patelni i rezerwuje.</p><p>W zeliwnym garnku rozgrzewam mocno porcje oleju z maslem, dodaje kumin i obsmazam kawalki miesa z kazdej strony. Dodaje usmazona wczesniej cebulke, liscie laurowe i zalewam wszystko wywarem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogien i pod przykryciem dusze mieso az stanie sie miekkie (ok 1.5godz.)</p><p>Wywar z duszenia miesa przecedzam do garnka, wsypuje peczak, zagotowuje i trzymam na malym ogniu 20-30 min. az caly wywar zostanie wchloniety, doprawiam sola i pieprzem. Gdy peczak sie gotuje, obieram mieso z kosci i smaze pozostale 3 cebule na ciemno zloty kolor. Mozna wtedy rowniez przygotowac sos chilli.</p><p></p><p>Gotowy peczak wykladam na ogrzane talerze, na peczaku ukladam warstwe miesa, na to wysmazona cebulke. Polewam sosem chilli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1527986, member: 1142"] Keskek to tradycyjne danie z Anatolii. Przyrzadzane jest na specjalne okazje, a skladniki glowne to mieso i kasza. Ponizszy przepis to moja wersja dania. [B]olej maslo 4 cebule, drobno posiekane 1kg jagnieciny, karkowki z koscia najlepiej, pokrojonej w spora kostke 2l wywaru miesnego (jagniecego) 3 liscie laurowe 200g peczaku kumin sol pieprz[/B] opcjonalnie mozna rowniez dodac ciecierzyce. Wszystko okraszam sosem sporzadzonym z oleju, chilli w proszku i platkach. Zaczynam od usmazenia jednej cebuli - rozgrzewam olej z maslem i smaze cebulke na srednim ogniu az sie delikatnie zezloci, ok 20 min. Wyjmuje z patelni i rezerwuje. W zeliwnym garnku rozgrzewam mocno porcje oleju z maslem, dodaje kumin i obsmazam kawalki miesa z kazdej strony. Dodaje usmazona wczesniej cebulke, liscie laurowe i zalewam wszystko wywarem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogien i pod przykryciem dusze mieso az stanie sie miekkie (ok 1.5godz.) Wywar z duszenia miesa przecedzam do garnka, wsypuje peczak, zagotowuje i trzymam na malym ogniu 20-30 min. az caly wywar zostanie wchloniety, doprawiam sola i pieprzem. Gdy peczak sie gotuje, obieram mieso z kosci i smaze pozostale 3 cebule na ciemno zloty kolor. Mozna wtedy rowniez przygotowac sos chilli. Gotowy peczak wykladam na ogrzane talerze, na peczaku ukladam warstwe miesa, na to wysmazona cebulke. Polewam sosem chilli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Keskek
Top
Bottom