- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Ketchup
Przepis JWK10 z mniama:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=4914
Składniki:
3 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
1 kg śliwek
1 kg jabłek
1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
1/2 kg cukru
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować). Zmiksować (niekoniecznie) i przetrzeć przez sito. Jeżeli po przetarciu konsystencja jest zbyt płynna, należy jeszcze trochę odparować. Trzeba od czasu do czasu mieszać ,aby się nie przypaliło i uważać, gdyż w trakcie zagęszczania potrafi pryskać.
Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać pod przykryciem aż trochę przestygnie i nabierze właściwego aromatu. Dodać do przecieru bez przypraw.
Na koniec dodać pozostałe przyprawy. Zagotować.
Gorące wkładać do słoików.
Moje uwagi:
Śliwki i jabłka (antonówki) ważyłam wypestkowane.
Ketchup jest pyszny. Właśnie robię kolejną porcję, bo dzieci wyjadają go łyżką ze słoików...
Przepis JWK10 z mniama:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=4914
Składniki:
3 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
1 kg śliwek
1 kg jabłek
1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
1/2 kg cukru
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować). Zmiksować (niekoniecznie) i przetrzeć przez sito. Jeżeli po przetarciu konsystencja jest zbyt płynna, należy jeszcze trochę odparować. Trzeba od czasu do czasu mieszać ,aby się nie przypaliło i uważać, gdyż w trakcie zagęszczania potrafi pryskać.
Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać pod przykryciem aż trochę przestygnie i nabierze właściwego aromatu. Dodać do przecieru bez przypraw.
Na koniec dodać pozostałe przyprawy. Zagotować.
Gorące wkładać do słoików.
Moje uwagi:
Śliwki i jabłka (antonówki) ważyłam wypestkowane.
Ketchup jest pyszny. Właśnie robię kolejną porcję, bo dzieci wyjadają go łyżką ze słoików...

Ostatnią edycję dokonał moderator: